Powered by Jasper Roberts - Blog

Köttbullar med ratatouille

Godkväll!
 
Idag har varit en riktigt lång dag verkligen... Först jobb, och sen nu ikväll har vi haft möte på jobbet så jag var inte hemma förrän stra efter sju ikväll. Jag var ledig några timmar mellan arbetspasset och mötet och hade egentligen tänk köra in till stan och handla lite inför söndagens kalas, men en arbetskamrat bjöd hem mig på fika så jag tackade ja till det istället. Kaffe och en bulle - mycket lugnare, godare och framför allt trevligare än shopping. 
 
När jag kom hem hade sambon gjort mat så det var bara att sätta sig till bords - han serverade panerad fläskfilé och potatismos. Efter middagen satt jag och barnen i soffan och tittade på barnfilm innan de skulle lägga sig, så det var en tacksamt lugn kväll verkligen! 
 
Här på bloggen ska vi så klart bjuda på lite mat ikväll, även om jag inte lagat mat idag... Eller ja, alltså, inte hemma... På jobbet gjorde jag kalops och sen bakade jag en supergod och löjligt saftig citronkaka som verkligen var to die for! Recept på den kommer dyka upp inom det närmaste, och det får ni bara inte missa!
Nåväl, tillbaka till bloggmiddagen i alla fall. Idag tänkte jag bjuda på köttbullar i en härligt mustig ratatouille! Rätten blir dessutom ännu godare om man låter köttbullar koka i ratatouillen en stund!
 

Köttbullar med ratatouille

 
Hemmagjorda köttbullar:
ca 50 stycken
 
  • 1 kg nötfärs
  • 1,5 dl havregryn
  • 2 msk potatismjöl
  • 4 dl vatten
  • 1,5 tsk salt
  • 1,5 krm peppar
  • 2 ägg
 
  1. Blanda havregryn, potatismjöl och vatten. Rör i salt och peppar och låt havregrynen svälla i ca 10-15 minuter.
  2. Rör ner färsen och ägget, tills färsen blir smidig och det blir en enhetlig smet.
  3. Rulla köttbullar.
  4. Lägg köttbullarna på en bakplåtspappersklädd ugnplåt och tillaga dem i ugnen på 225 grader i ca 20-30 minuter beroende på storleken.
 
Ratatouille:
4 portioner
 
  • 1 rödlök
  • ca 200 gram zucchini
  • 1 gul paprika
  • 1 röd paprika
  • 500 gram finkrossade tomater (gärna med smak av vitlök)
  • ca 0,5 tsk oregano
  • ca 0,5 tsk timjan
  • 1 msk rödvinsvinäger
  • salt 
 
  1. Grovhacka löken och paprikorna. Skiva zucchinin. 
  2. Fräs alla grönsakerna tillsammans i en stor gryta (gärna stekgryta) så det får fin färg.
  3. Häll över de krossade tomaterna och låt småputtra ihop i ca 10 minuter.
  4. Smaka av med oregano, timjan, rödvinsvinäger och salt.