Asiatisk biff- och broccoliwok
Hej hej!
Hoppas ni har en trevlig helg så här långt, och att ni alla fått en riktigt bra start på 2019! Själv är jag fortfarande ledig, och börjar jobba igen först på måndag, så nu hoppas jag att denna helgen varar lite så där extra länge. Jag har haft en bra ledighet, och ska inte klaga med tanke på att jag varit ledig i lite mer än två veckor, men ni vet hu det är: mycket vill alltid ha mer, haha.
Denna första veckan av detta nya år har varit ganska så lugnt. Jag och barnen var hemma hos min bästa vän häromagen och fikade, drack kaffe och umgicks. Sådant där som jag helst gör med min fritid om jag får välja. I övrgt har jag försökt ta det lugnt eftersom jag lyckades med bedriften att dra på mig en riktig dunderförkylning efter nyårsafton, men det går väl förhoppningsvis över snart. Nästa vecka är det som sagt tillbaka till verkligheten igen med allt vad det innebär: jobb och skola, men innan dess har vi ju helgen i alla fall. Just denna lördag kommer min bror hit på besök med min brorson.
Min ledighet har jag även spenderat med att jobba på min bakbok. Nu är den nästan färdig, och jag är så galet spänd på att snart äntligen kunna få hålla den i min hand! Det är helt overkligt roligt och spännande, och jag kunde inte vara stoltare över den! Det jobbas lite med den grafiskt fortfarande, men sen kommer den, och jag hoppas verkligen att ni kommer att tycka om den lika mycket som jag gör!
Här och nu tänkte jag bjuda er på något helt annat än bakverk dock, nämligen en asiatiskt storfavorit på mitt middagsbord! Jag älskar verkligen asiatiska smaker, och vad kan passa bättre som årets första recept på bloggen då? Perfekt efter all traditionell svensk jul- och nyårsmat tänker jag.
Det asisatiska köket förknippar jag oftast med lättlagad, okomplicerad mat fullpackad med smak, och denna rätten är inget undantag. Den är dessutom extra barnvänlig eftersom jag använder nötfärs istället för helt kött, men vill man använda det istället så går det så klart precis lika bra. Det blir en riktig smakexplosion hur som helst. Den vietnamesiska dressingen som jag helst serverar till är inget måste, men jag lovar, den höjer rätten ännu högre till skyarna än den redan når i sig själv. Ni måste verkligen testa!
God fortsättning!
Asiatisk biff- och broccoliwok
4 portioner
- 500 gram nöfärs
- 2 vitlökslyftor
- ca 1 tumme färsk ingefära
- 200 gram färsk broccoli
- 4 msk oystersås
- 1 msk japansk soja
- 1 tsk soja
- 1 tsk strösocker
- 1 tsk sesamolja
Dressing:
- 1 vitlöksklyfta
- 1 röd chilifrukt
- ca 2 cm ingefära
- 2 lime
- 0,5 dl fisksås
- 0,5 dl kokhett vatten
- 2 msk japansk soja
- 3 msk strösocker
- Skala vitlök och ingefära. Hacka vitlöken och skär ingefäran i tunna stavar.
- Fräs vitlök och ingefära i neutral olja i någon minut.
- Tilsätt färsen broccolin i små buketter och bryn tills färsen är grynig.
- Häll över oystersås, japanska soja, soja och socker.
- Rör runt och låt puttra samman en stund, tills broccolin mjuknat något.
- Ta bort från plattan och rör ner sesamoljan.
- Dressing: Finhacka vitlök, chili och ingefära, och pressa saften ur limen.
- Blanda samman alla ingredienserna till dressingen i en skål.
- Rör runt tills sockret har löst sig.
Servera woken tillsammas med äggnudlar och rikligt av den goda dressingen.
Det låter jättegott, och enkelt! Denna rätt ska jag definitivt testa.