Powered by Jasper Roberts - Blog

Potatispizza Bianco

Hej, hej denna lediga fredag!
 
Klämdag idag och barnen är lediga från skolan, och sambon från jobbet. Själv är jag egentligen inte alls ledig, men har tagit semester idag så jag också skulle kunna få njuta av en ledig fredag tillsammans med resten av min familj. Planen för dagen var ett lekplats-träff tillsammans med bästa vännerna och deras barn, med tillhörande fika inne i stan, men vädergudarna spår att det ska bli åskväder här omkring idag så vi får väl se helt enkelt. Inställda planer är ju aldrig roligt, men det kommer ju faktiskt fler dagar också.
 
Idag är det ju för övrigt kanske inte helt fel att sitta inne och fika med tanke på att det inte bara är klämdag idag, utan även Chokladbollens Dag idag. Ja, det är många bakverk, och maträtter för den delen, som har sina egna dagar numera ju, och man kanske inte kan varken hålla reda på eller fira dem alla. Just Chokladbollens Dag tycker jag nog att man kan unna sig att fira med en chokladboll eller två. Jag menar, de är ju så barnligt enkla att svänga ihopa, så det finns liksom inte riktigt någon bra ursäkt at låta bli tänker jag... Eller vad säger ni? Blir det en chokladboll dagen till ära?
Vill man inte ha en klassisk chokladboll så kan man ju spetsa till det lite och göra en variant. Vad sägs exempelvis om vita chokladbollar, dekadenta kioskbollar, eller varför inte gå all in helt och hållet och satsa på en chokladbollstårta när man ändå är igång?! Ja, det finns många varianter att göra, och alla är de busenkla, så sätt igång och baka säger jag! 
 
När vi bakat, och fikat, färdigt så kanske det kan vara läge att ägna en take på middagsmaten också. Ja, äta bör man som det sägs. En fredag som denna när många är lediga, och vi dessutom äntligen unnat välkomna våren så tänker jag mig att en hembakad pizza kan sitta fint ute på altanen i familj och vänners sällskap. Håller ni med? Vad bra! Så här en ljummen vårdag tänker jag att det kan vara gott med en lite lättsammare pizza än den traditionella, nämligen en Pizza Bianco. Vad det är? En pizza utan tomatsås enkelt förklarat, där man istället använder en vit sås (bianco betyder vit på Italienska) som grund. Just idag tänkte jag tipsa er om att toppa pizzan med något man nästan alltid har hemma, nämligen potatis. Ja, potatispizza är förträffligt gott helt enkelt, och om ni inte testat innan så tycker jag nog nästan att det är mer än dags, idag!
 

Potatispizza Bianco

4 portioner
 
  • 400 gram färskpotatis
  • 1 rulle pizzadeg
  • 1 msk olivolja
  • 2 dl creme fraiche
  • 1 vitlöksklyfta
  • ca 2 dl riven ost
  • ca 1 msk timjan
  • salt och svartpeppar


  1.  Skrubba potatisen och koak den mjuk i lättsaltat vatten.
  2. Rulla ut pizzadegen på en bakplåtspapperklädd ugnsplåt.
  3. Pensla degen med olivolja.
  4. Pressa ner vitlöken i creme fraichen och rör samman.
  5. Bred ut vitlökscreme fraichen på pizzadegen.
  6. Stö över riven ost.
  7. Skiva potatisen tunt och lägg den på creme fraichen.
  8. Strö över timjan, salt och peppar.
  9. Grädda pizzan på 225 grader i ca 15 minuter, tills den fått lite färg.
 
Skär i bitar och servera gärna tillsammans med en god sallad.