Morotstårta med kolakräm och karamelliserade pecannötter
Välkommen 3 februari!
Idag, just detta datum är ett mycket speciellt datum för mig. Idag fyller nämligen min son, min förstfödde, min Elliot år! Hela nio år blir han idag, och är verkligen mitt hjärtas stora stolthet! Denna fina lille kille som den 3 februari 2009 kl. 00:12 på natten lärde mig exakt vad villkorslös kärlek verkligen innebär.
Killen som idag, på sin födelsedag, har haft fyra önskningar. 1. Hamburgare till middag. 2. Prinsesstårta till fika. 3. Gå på bio. 4. Äta middag på Pinchos. Killen som är en av de allra snällaste och omtänksammaste pojkarna jag vet, men samtidigt lika busig och tramsig. Killen som älskar datorspel och att bygga lego mer än någonting annat, samtidigt som han kan sitta och rita och skriva i timmar när andan faller på. Killen som just nu är inne i en ganska jobbig och krävande utvecklingsfas med allt vad det innebär - humör utan dess like - men som samtidigt är så gosig och så fantastikt klok. Min älskade lilla lintott! Idag ska vi fira med hamburgare, prinsesstårta, bio och restaurangbesök. Ja, och givetvis presenter.
Presenter? Ja, han har redan fått dem. Imorse väcktes vi av en virvelvind som studsade in i sovrummet och högt deklarerade att det minsann var hans födelsedag och att det minsann skulle öppnas presenter. Sagt och gjort, bara att masa sig upp ur sängen så klart trots att klockan bara var strax efter sju. Han hade inte önskat sig så mycket, så han fick exakt det han önskat sig. Ett nytt spela till sitt Nintendo Switch, och ett eget telefonnummer till sin telefon så han kan smsa sina kompisar. Framför allt kan jag få tag i honom lättare när han är hos sina kompisa, så, win/win. Han fick även en packe läppsyl av sin lillasyster som tyckte att han skulle sluta låna hennes, haha.
När man fyller år så ska man fira med tårta. Jo, ska, för det hör faktiskt till! Därför tänkte jag idag bjuda även er på tårta, och inte vilken tårta som helst. Idag är det nämligen även Morotskakas Dag! Ja, numera finns det ju dagar för det mesta, och man kanske inte kan uppmärksamma dem alla, men just morotskaka? Ja, men det är ju något av det godaste som finns när det kommer till mjuka kakor! Jag älskar det, och det är dessutom faktiskt även en av min sons favoritbakverk så vad kan vara mer passade denna dagen!
En härligt saftig morotskaka med frosting är svårslaget, men väldigt lättbakat. Kanske lättare att baka än man kan tro? Så, med en morotskakebotten kan knappast denna maffiga tårtan bli annat än god (och väldigt mäktig). Fyller man sedan den med en härligt len och mjuk kolakräm mellan morotskakebottnarna, täcker med en limefrosting och toppar hela tårtan med karamelliserade pecannötter... Den tar lite tid att göra, så man behöver ha god tid på sig, men sen är väl värt och det. Ja, mina vänner, sen är det bara att njuuuuta till en varm kopp kaffe eller te. Mums säger jag bara, och en fortsatt trevlig lördag önskar jag er alla!
Morotstårta med kolakräm och karamelliserade pecannötter
12 personer
Morotsbottnar
- 6 ägg
- 4 dl råsocker
- 2,5 dl ljust muscovadosocker
- 4,5 dl vetemjöl
- 1 tsk bakpulver
- 1 msk kanel
- 1 msk kardemumma
- 1 tsk salt
- 3 dl solrosolja
- 3 morötter
- 1,5 dl mandelmjöl
- 1,5 dl kokos
Limefrosting
- 400 gram philadelphiaost
- 200 gram mjukt smör
- 2,5 dl florsocker
- 1 tsk vaniljsocker
- 2 lime
Karamelliserade pecannötter
- 1 dl ströcker
- 1 msk smör
- 100 gram rostade pecannötter
- 1 tsk flingsalt
Fyllning
- 400 gram karamelliserad mjölk
- Bottnar: Vispa ägg, råsocker och muscovadosocker fluffigt.
- Vänd ner de torra ingredienserna i äggsmeten.
- Tillsätt sedan oljan i omgångar under omrörning.
- Skala och riv morötterna, och vänd ner dem i smeten.
- Dela upp smeten i två delar, den ena något större, och fördela ut smeten i två smorda springformar (den ena formen ca 25 cm i dm och den andra något större).
- Grädda bottnarna på 175 grader i ca 35-40 minuter i mitten av ugnen, tills de är klara.
- Låt kallna helt.
- Limefrosting: Vipsa upp det mjuka smöret tillsammans med vanilj- och florsocker tills de är fluffigt och ljust.
- Vänd ner philadelphiaosten tillsammans med rivet skal av limen och pressad limesaft.
- Rör ihop till en jämn frosting.
- Karamelliserade pecannötter: Koka upp 0,5 dl vatten och 1,5 tsk salt i en kastrull.
- Ta av kastrullen från värmen och blanda i nötterna.
- Låt stå någon minut och häll sedan av vattnet.
- Lägg nötterna på en bakplåtspapperklädd ugnsform.
- Rosta nötterna i ugnen på 225 grader i ca 6 minuter.
- Smält strösockret i en stekpanna tills det blir gyllenbrunt.
- Klick i smöret och tillsätt nötterna.
- Häll ut alltsammans på ett bakplåtspapper.
- Strö över flingsaltet och låt stelna.
- Hacka nötterna.
- Montering: Dela de båda tårtbottnarna så du har fyra morotskakebottnar.
- Varva bottnarna med lite frosting och kolakräm (karamelliserad mjölk), och lite av nöthacket.
- Täck tårtan med frosting.
- Strö över det sista av nöthacker för dekoration.
Förvara tårtan kallt innan den serveras.
