Powered by Jasper Roberts - Blog

Amerikansk Pumpapaj

Happy Thanksgiving!
 
Visste ni att man i USA idag firar Thanksgiving? Jo, det gör man, och jag kan berätta för dem av er som inte redan visst det, att i USA är Thanksgiving en större högtid än jul. Jo, faktum är att det är den största högtiden over there, möjligtvis med undantag för nationaldagen, men likväl större än jul i alla fall. 
I USA firar man alltid Thanksgivning den fjärde torsdagen i november månad, vilken alltså infaller just denna torsdagen. Varför firar man då denna högtid kanske ni undrar? Åh, vad bra, för då får historienörden i mig en chans att göra sig tillkänna igen!! Jo, Thankgiving var från början en typ av skördefest egentligen, då man firade höstens goda skörd inför vintern, och detta gjorde man alltså redan på 1600-talet, på pilgimarnas tid.
Modern tid då? Ja, numera kanske man inte firar skörden direkt, men traditionen finns kvar i USA, och det är en national helgdag. Dessutom, varje fredag efter Thanksgivning så infaller 'Black Friday', vilken är den största readagen på året. Även om vi i Sverige inte firar Thanksgivning så har vi de senaste åren anammat 'Black Friday' i alla fall, som alltså infaller imorgon även här hemma hos oss. Så, ha betalkorten laddade och redo imorgon, perfekt nu inför stundande julen. 
 
Hursom helst, i USA är Thanksgivning numera centrerad runt maten, vilket ju passar mig perfekt, matnörd som jag är! Traditionellt äter man helstekt kalkon, som är huvudattraktionen på middagsbordet.  Resten då? Ja, tillbehören som gör kalkonen sällskap ska vara "mat från den nya världen" som pilgimarna fick från USAs urbefolkning, indianstammarna. De klassiska tillbehören är bland annat tranbärssås, potatismos, sötpotatis, haricot verts, ärter, majsbröd och brunsås. Ja, som ni själva hör så är det massor med mat som gäller! Gott så det förslår om ni frågar mig, som faktiskt firat Thankgivning inte mindre än två gånger under de åren jag bodde i New York City (2000-2002).
 
Desserten då? Ja, men det är väl klart att man måste ha dessert också! Vilken högtidsmiddag är komplett utan dessert liksom!? Nej, precis! Så, vad äter man till efterrätt på Thanksgiving då? Jo, man äter paj! De vanligaste sorterna att servera efter den stora brakmiddagen är sötpotatispaj, äppelpaj, pecannötspaj eller pumpapaj! Allt i skördefestens tecken. Här och nu idag, så tänkte jag att jag skulle bjuda er på den allra vanligaste av dem alla när det kommer till efterrättspajer på Thanksgiving - pumpapajen! Krämig och mäktig med en smak som påminner om pepparkaka är den en given favorit på de amerikanska dessertborden idag! 
 

Amerikansk Pumpapaj


6-10 portioner
 
 
Pajskal:
  • 4 dl vetemjöl
  • 1 krm salt
  • 150 gram smör
  • 1 äggula
  • 3 msk vatten
 
  1. Skär smöret i tärningar och blanda samman mjöl, salt och smör i en matberedare tills smöret är finfördelat.
  2. Tillsätt äggulan och vattnet och arbeta samman till en deg.
  3. Tryck ut degen i en lätt smörad springform, eller pajform, på ca 24 cm i dm (spara eventuellt en liten degklump för att göra dekorationer med sen).
  4. Förgrädda pajskalet på 200 grader i ca 15 minuter.
  5. OBS! Sänk ugnen till 175 grader.  
 

Fyllning:
  • 4,5 dl pumpapuré
  • 1 liten burk kondenserad mjölk
  • 1,5 dl muscovadoscoker
  • 2 ägg
  • 1 äggula
  • 2 tsk kanel
  • 1 tsk ingefära
  • 1 tsk nejlika
  • 0,5 tsk kardemumma
  • 0,5 tsk muskot
  • 0,5 tsk salt 
 
  1. Vispa ihop äggen med sockret och alla kryddorna.
  2. Rör ner pumpapurén och den kondenserade mjölken till en slät smet.
  3. Häll fyllningen i det förgräddade pajskalet.
  4. Grädda pajen på 175 grader, i mitten på ugnen, i ca 50-60 minuter, tills fyllningen stannat.
  5. Låt pajen svalna (gör eventuellt dekorativa blad, eller liknande av den restendade pajdegen, grädda dem för sig, och lägg dem sedan på pajen efter den svalnat).
 
Servera gärna pajen tillsammans med lite lätt vispad vaniljgrädde.  
 
 

Instagram: @vardagsmatalajess  

Vardagsmat a la Jess på Facebook