Mandelgifflar
Hej och trevlig helg allesammans!
Hoppas ni fått en riktigt bra start på helgen? Ni vet, sovmorgon och långfrukost - det är en bra helgstart för mig i alla fall, och just en sådan hade jag idag. Skönt!
Idag är jag ledig igen, så jag har hela lördagen att se fram emot hemma med de mina. Värre blir det imorgon då jag bokstavligen har en heldag på jobbet istället, men det är imorgon det. En dag i taget och idag är det ledig lördag!
Vad ska ni hitta på idag? Själv är jag lite sugen på att baka faktiskt, vilket i och för sig inte direkt tillhör ovanligheterna när det gäller mig. Jag tycker det är fantastiskt roligt att baka och det är ett jättebra sätt att fördriva tiden om man känner sig lite rastlös eller uttråkad. Just nu, idag är jag lite sugen på att baka något vetebröd av något slag... Kanske en giffel eller två till eftermiddagsfikat? Fikar ni oftare på helgerna? Vi gör egentligen inte det faktiskt, vi fikar ganska sällan - oftast blir det ett mellanmål istället, men någon gång ibland så där så är det ju vansinnigt gott med en riktig fika ockå. Kaffe och en kaka på eftermiddagen. Dessa små söta mandelfyllda gifflarna är perfekt att stoppa i frysen och sedan bara ta fram för just sådana tillfällen.
Mandelgifflar

24 stycken gifflar
- 75 gram smör
- 2 dl mjölk
- 25 gram jäst för söta degar
- 1 ägg
- 3 msk socker
- 1 krm salt
- 8 dl vetemjöl
Mandelfyllning:
- 100 gram mandelmassa
- 2 msk smör
- Värm smöret tillsammans med mjölken, till 37 grader varmt.
- Smula ner jästen i en bunke och tillsätt lite av degspadet under omrörning tills jästen löst upp sig. Häll sedan i resten av degspadet.
- Blanda ner ägget, socker, salt och mjölet till en lagom fast deg.
- Låt degen jäsa övertäckt till knappt dubbel storlek, ca 30-45 minuter.
- Knåda degen och dela den i tre delar som sedan kavlas ut till rundlar.
- Skär ut 8 snibbar ur varje rundel.
- Rör samman mandelmassa och smör till en mjuk fyllning.
- Lägg en klick av mandelfyllningen på den tjocka änden av snibbarna och rulla sedan ihop dem till gifflar.
- Lägg gifflarna på en bakplåtspappersklädd ugnsplåt och låt dem jäsa övertäckta i ytterligare 20-30 minuter.
- Pensla dem med uppvispat ägg (och strö eventuellt på lite pärlsocker eller mandelspån om man vill).
- Grädda mitt i ugnen på 250 grader i ca 5-8 minuter.
Tips!
Man kan även grovhacka ner lite mandel i fyllningen om man vill ha lite bitar, eller varför inte smaksätta mandelfyllningen med lite finrivet apelsinskal!?
