Ugnsbakad banan med karamelliserad mandel
Hej igen!
Jag har en liten stund över nu innan mitt nästa möte, så jag kikar in en snabbis! Jag tänkte som så här, att idag är det ju onsdag och onsdag är ju lillördag, eller hur? Då kan det väl passa sig med en liten efterrätt idag, eller vad säger ni? Jo, jag menar väl det!
På jobbet serverar jag efterrätter varje dag, ofta något enkelt som fruktsallad med glass, men även chokladpuddingar, mousser av olika slag och diverse andra bakverk lite då och då. Lite vad jag känner för och lite efter vad jag har i skåpen så att säga. Jag älskar att använda frukt och bär både när jag bakar och när jag gör efterrätter, och härom veckan hade jag alldeles för mycket bananer som låg och riskerade att bli dåliga. Vad kan då vara bättre att slänga in dem i ugnen med lite annat gott och sen servera dem tillsammans med glass? Nej, inte mycket kan jag säga! Mums!
Ugnsbakad banan med karamelliserad mandel

4 portioner
- 4 bananer
- 2 msk brun farin
- 0,5 dl sötmandel
- 2 msk smör
- Klyv bananerna på längden och lägg dem i en smord ugnssäker form.
- Finhacka mandel (jag kör den i matberedaren) och blanda samman mandel och farinsocker. Strö mandelblandingen över bananerna.
- Klicka ut smöret över bananerna.
- Baka i ugnen på 250 grader tills de fått fin färg - ca 20 minuter.
Servera bananerna varma tillsammans med en kula choklad- eller vaniljglass.
Tips!
Nötallergiker? Uteslut helt enkelt mandeln! Prova istället att blanda lite ingefära i farinsockret som smaksättning, eller använd enbart farinsocker - det är gott det med!