Citrontzatziki på kvarg
Söndag morgon!
Helgerna går så snabbt nu tycker jag, inte sant? Sista marknadsdagen för oss idag. Lite senare bär det av hemåt igen. Ett helt år tills nästa gång.
Jag är egentligen inte någon människa som åker på marknader land och rike runt, men just denna marknaden i min hemstad tycker jag om. När det är marknadshelg är det nästan hemvändarhelg förstår ni. Alla gamla ungdomsvänner och skolkamrater kommer hem under marknadshelgen, och det är så kul att träffa så många gamla ansikten igen. Ni vet, småprata lite och liksom checka in. Alltid trevligt.
Vad ska ni hitta på den söndagen? Grilla kanske? Då kommer här ett tips på en god kall sås, nämligen tzatziki med en liten twist. Tzatziki smaksatt med citron! Visst låter det gott? Det ÄR gott! Dessutom är den extra proteinrik då den är gjord på kvarg - extra bra för oss opererade.
Funkar lika bra som kall sås till grilltallriken, eller en god sallad. Jag serverade den tillsammans med min bulgursallad i måndags och det var en riktig höjdarkombination vill jag lova.
Citrontzatziki

4 portioner
- 250 gram naturell kvarg eller kesella
- 1/2 gurka
- 2 vitlöksklyftor
- rivet skal och pressad saft (ca 1 msk) av 1/2 citron
- Riv gurkan grovt och krama ur vätskan.
- Blanda kvarg med finriven vitlök, gurka och citronskal.
- Smaka av med citronsaft, salt och peppar.
Låt gärna tzatzikin stå och dra sig en stund innan servering. Sen är det bara att njuta av den friska, somriga smaken.
Tsatsiki är ju så gott och extra gott låter det med citronen i. Vi göra gärna som vi fick lära oss på en restaurang i Turkiet och tar i majonnäs och en liten skvätt vitt vin, blir också väldigt gott.
Kul med marknadsbesök vi åker gärna hem till Ankis morbröder när det är marknad i deras by. Alltid lika kul.