Färsspett med smak av chili och vitlök
Godkväll mina vänner!
Nu är helgen, och denna veckan, snart över igen. Imorgon är det med andra ord dags för veckomatsedel igen! Den får ni så klart inte missa att kolla in. :-)
Jag hade en dejt med solen hela eftermiddagen då vi var ute i trädgården och lekte i vårsolen med barnen innan det var dags att laga mat. Min son kom och frågade om han inte kunde få pommes frites och köttfärs till middag och mamman kunde så klart inte säga nej till det blonda lilla yrvädret.
Jag fixade pommes till barnen och sambon, och så gjorde jag färsspett. Mat på pinne går ju alltid hem när det är barn som ska äta! Jag tycker iofs också väldigt mycket om spett av alla dess slag. Själv höll jag mig dock till ugnsrostade grönsaker som tillbehör till spetten.
Färsspett med smak av chili och vitlök

4 portioner/8 spett
- 400 gram blandfärs
- 1 röd lök
- 2 stora/4 små vitlöksklyftor
- 3 msk chilisås
- 1 tsk paprikapulver
- 1 ägg
- 0,5 tsk salt
- 1 krm vitpeppar
- olivolja och soja till pensling
- Riv löken och vitlöken.
- Blanda samman alla ingredienserna till en jämn färsröra.
- Dela färsen i åtta lika delar, och forma till avlånga järpar.
- Trä färsen på spett och lägg på en klädd ugnsplåt.
- Pensla med olivolja och kinesisk soja.
- Tillaga i ugnen på 225 grader i ca 15-20 minuter.

Väldigt enkla att göra och har en mild chili- och vitlökssmak. Jättegoda att grilla om man har en stekplatta på sin grill, eller steka på spisen. Idag körde jag mina i ugnen - det funkar vilket som.
Barnen och sambon fick som sagt pommes frites till spetten, medan jag enbart åt ugnsrostade grönsaker som tillbehör. Jag är inte alls förtjust i pommes längre, inte sen operationen. Jag kan äta dem utan problem för magen, men tycker inte det är gott längre, alls.
Jag hittade färsk broccoli i affären, och sen tog jag vad jag hade hemma och slängde ner i en ugnsform tillsammans med en liten skvätt olivolja. Salt och peppar också, så klart! Det blev en härlig blandning av broccoli, zucchini, färska champinjoner och röbetor som jag bara skar i stora bitar.

Jag köpte även en färdig creme fraiche idag och hade som sås till. Oftast rör jag ihop sås själv när jag vill ha kall, men jag gör undantag för en enda sort, min favorit. Arla har en lätt creme fraiche med smak av paprika och chili, och jag tycker den är fullkomligt gudomlig verkligen! Jag använder den som sås ibland, eller som dipsås till färska grönsaksstavar när jag är sugen på det som mellanmål. Har ni inte provat den? Då måste ni bara göra det!
Prova gärna spetten också! Grilla dem eller stek dem och njut av dem. Spett är ju för övrigt en jättebra bufférätt när man ska ha många gäster! Vill ni ha en tomatigare smak på dem så byt ut chilisåsen mot tomatpuré istället!
Kul att hitta till din sida.
En favoblandning hos oss är att blanda cream fraich, sweetchilisås och kantareller.