Powered by Jasper Roberts - Blog

Amerikansk äppelkaka

Godkväll, godkväll!
 
Vi kör ett tredje inlägg idag, hoppas att ni inte tröttnat på att läsa än? ;-)
Jag lovade ju faktiskt receptet på den där äppelkakan som bakades i helgen, och jag tycker inte om när man inte håller vad man lovar. Så därför tänker jag hålla vad jag lovat.
 
Detta är en helt vanlig kaka, efter ett gammalt hederligt recept. Ingen kvargfyllning som jag oftast annars gör för att göra kakorna och pajerna nyttigare. Den är dock ack så god, och ibland lyxar jag och unnar mig helt enkelt, som förra helgen när den gjordes. Vad jag gjort är dock att jag ersatt strösockret med sötningsmedel istället, för att på så vis göra den "snällare".

 

Amerikansk äppelkaka

 
1 springform, ca 24 cm i dm
 
  • 200 gram margarin
  • ca 2 tsk flytande Hermesetas
  • 3 ägg
  • 4 dl vetemjöl
  • 1 tsk bakpulver
  • 1 dl mjölk
  • 3-4 äpplen
  • 1 msk socker
  • 1 tsk malen kanel

  1.  Vispa samman margarin och socker med elvisp. Tillsätt ett ägg i taget under unrörning.
  2. Blanda mjölet och bakpulvret och rör ner mjölblandningen i smeten. Vispa tills det blir en jämn smet.
  3. Tillsätt mjölken och bred sedan ut smeten i en smord och bröad springform.
  4. Skala och kärna ur äpplena. Skär dem i klyftor och tryck ner dem i smeten. Strö över sockret blandat med kanel.
  5. Grädda kakan i nedre delen av ugnen på 175 grader i ca 45-50 minuter.
 
Servera kakan i bitar tillsammans med grädde, glass, smaksatt kesella eller vad man nu föredrar. Jag åt min som den är, och det är minst lika gott det!
 

Som vanligt använder jag Hermesetas, men det går givetvis bra att använda vilken sötning man nu föredrar. Det viktigaste är dock att man använder flytande sötning i denna kakan! Strösötning tappar sin söthet om den hettas upp längre än 30 minuter nämligen. Flytande sötning klarar upphettning på ett helt annat sätt.
Sockret som är uppepå är i så liten mängd så den tycker jag inte gör något. Vill man strikt vara utan så kan man ju givevis utesluta den matskeden socker. Blanda i så fall istället ner kanelen i smeten och öka på mängden lite så smaken ändå kommer fram.
 
Vill man hellre baka den med vanligt strösocker så ska det vara 2,5 dl socker i smeten.
Hur som haver är det en väldigt god äppelkaka oavsett.
 
Hoppas ni får en fortsatt trevlig kväll! Vi hörs och ses igen imorgon!