Powered by Jasper Roberts - Blog

Chokladbollstårta

Hej på er alla på Chokladbollens Dag!
 
Dagen till ära är jag ledig, och det känns underbart! Jag är dessutom inte bara ledig idag, utan jag ärledig i hela fyra dagar. Lyx, jag vet! Välförtjänt dock. Hur är det med er alla? Bra hoppas jag. Själv har jag fått tillbaka lite energi som sagt och känner mig piggare än jag gjort på flera månader och det är en härlig känsla. Nu saknar jag bara den där vårvärmen vi alla väntar spänt på, och sen är jag liksom hemma.
 
Min vecka hittills har inneburit jobb i vanlig ordning, och sen ett informationsmöte nere på skolan. Det är ju nämligen så att min lilla tjej fyllde ju 6 år i år, vilket innebär att hon efter sommarlovet ska börja förskoleklass på skolan. Jag jag verkligen svårt att se att hon blivit så stor redan, men jo, så är ju fallet hur som helst. Jag har helt enkelt ingen bebis kvar längre. Eller ja, bebis, men ni vet vad jag menar. Till hösten kan jag hursom lämna båda barnen på skolan och fritids vilket känns skönt, att ha dem på samma ställe. Lilltjejen själv ser fram emot det jättemycket, speciellt att få lära sig läsa som sin storebror. 
I eftermiddag ska vi dessutom på utvecklingssamtal på förskolan inför förskoleklasstarten och se hur det går för vår lilla tjej. Inte för att jag tvivlar på att det går bra dock, hon är väldigt företagssam och framåt och pratar ungefär lika mycket som sin mamma (läs: konstant), haha. Just nu sitter vi dock först och främst och kikar lite på klockan eftersom jag har lovat henne lunch i stans tillsammans med pappa. Så vi ska strax åka, och hon har fått välja lunchställe. Föga otippat blir det Burger King. 
 
Innan dess måste vi ju dock snacka chokladbollar! Ja, det är ju som sagt Chokladbollens Dag idag, så minst en chokladboll är väl nästan lag, eller vad säger ni? Jo, det tycker jag allt! Denna älskade lilla lättbakade boll som mer eller mindre vartenda kotte är svag för, stora som små. Vad kan vara bättre än det? Hmmm... Vad sägs om en Chokladbollstårta!? Det är den perfekta tårtan till barnkalaset! Barnsligt god och dessutom busenkel att baka! Ja, en hel tårta gjord av chokladbollssmet som sedan desssutom toppas med ännu fler chokladbollar och ännu mer choklad. Ja, visst låter det som en enda stor chokladbollsdröm? Det är den med! 
 

Chokladbollstårta

 
ca 12 portioner
  • 18 dl havregryn
  • 6 dl strösocker
  • 3 msk vaniljsocker
  • 1 dl kakao
  • 600 g rumsvarmt smör
  • 1 dl kallt kaffe
  • Blandad choklad i lösvikt
 
  1. Blanda ner alla de torra ingredienserna i en stor skål.
  2. Tärna ner smöret och häll i kaffet.
  3. Mixa samman till en deg, gärna med hjälp av matbrerdare eller assistent.
  4. Klä en springform, ca 25 cm, med bakplåtspapper i botten.
  5. Tryck ut ca 75% av chokladbollssmeten i springformen och jämna till med en spatel.
  6. Ta av den löstagbara kanten på springformen och dekorera kakans sidor med fägglatt strössel, kokos, eller pärsocker, efter smak.
  7. Ställ kallt.
  8. Rulla chokladbollar av resterande deg och rulla dem i samma strössel, kokos eller pärsocker.
  9. Placera ut chokladbollarna på kakan. 
  10. Dekorera med exempelvis chokladbitar i lösvikt och hyvlad dubbelnougat.
  11. Låt tårtan stå kallt tills servering.