Powered by Jasper Roberts - Blog

Ugnsbakad fisk med sufflétäcke

Hej hej i solen!

Ser ni att den skiner igen!? Lyckan. Underbart verkligen. Tänk så mycket lite värme och solkan gör för humöret, i alla fall mitt humör! Denna dagen kunde verkligen inte börjat bättre om man säger så. Idag intog min lilla familj frukosten inne i Växjö på favoricaféet Hennings Konditori. Surdegsfrallor med brie och salami tillsammans med kaffe ute på deras uteservering under en parasoll i strålande solsken och värme. Dessutom glada barn som var sams med varandra (efter vad som känns som flera dagars konstant bråkande sinsemellan). Nej, mer än så kan jag verkligen inte begära, och en bättre start på dagen kan man knappast få. 

Vi har faktiskt haft ett par riktigt sköna dagar bakom oss, ja, förtuom barnens konstanta bråkade då det vill säga. Vi inledde veckan på Öland där vi hälsade på vänner som var och semestrade i Färjestaden. Vi körde in till Köpingsvik där vi baade i havet och borrade ner fötterna i sanden och sen körde vi vidare en sväng till Borgholm där vi frossade i Ölandsglass på en uteservering i solen tillsammans. Önskemål kom från båda barnen om att köpa en stuga på Öland och vara där varje sommar, haha. Härligt när de uppskattar "det lilla". På kvällen blev det mat och lek i Färjestaden innan vi körde hemåt igen. Lite lyxigt är det allt är bo så pass nära Öland ändå så att man faktiskt bara kan åka fram och tillbaka över dagen. Det blir kanske fler tillfällen innan sommaren är slut. 

Igår hade vi en övernattningsgäst igen när min dotter ville ha bästisen här ännu en gång. Tredje gången på en vecka nu, de har definitivt fått mermsmak på det roliga så att säga. De leker hela dagarna i ändå när vi är hemma, och inte får de nog av varandra hur mycket de än leker. Just igår kväll var inte vädret på topp, så vi gjorde filmkväll av övernattningen: Råttatouille och popcornmys i soffan under täckena och barnen var övernöjda. Ja, och sen denna frukostmorgonen på det... I eftermiddag ska vi dessutom grilla tillsammans med vänner så sommarmyset bara fortsätter. Man ska inte klaga just nu om man säger så.

Hoppas ni andra också har sköna dagar i solen tillsammans med nära och kära. Sol eller ej, så ska man ju hinna med den där goda middagen under dagen också. Middagsdags är ju faktiskt en stor del av dagen och en matbordet är ju en plats att samlas kring så något jag tycker man alltid ska lägga ner lite kärlek på. Idag vill jag tipsa om en härligt smakrik fiskrätt som passar vilken dag och årstid som helst, men som all annan mat blir lite extra god på altanen i sommarsolen. Ugnsbakad fisk med sufflétäcke som smakar av dill, fransk senap och paprika. Perfekt att passa på nu när den svenska dillen växer högt och grön i våra trädgårdar, för få örter smakar så mycket svensk sommar som nyskördad dill.

  

Ugnsbakad fisk med sufflétäcke

 
4 portioner
  • ca 600 gram vit fiskfilé, eller fiskblock
  • 4 msk majonnäs
  • 2 msk fiskspad (från fisken efter den varit i ugnen)
  • 2 ägg
  • 2 tsk dijonsenap
  • 2-3 msk hackad dill
  • ca 1 dl riven ost
  • 2 krm paprikapulver
  • salt och svartpeppar
 
  1. Lägg fisken i en ugnsform. Salta och peppra.
  2. Tillaga fisken i ugnen på 225 grader i ca 10 minuter, tills fisken är vit rakt igenom.
  3. Häll av spadet, spara 2 msk.
  4. Separera äggulorna från vitorna.
  5. Vispa äggvitorna till ett fast skum. 
  6. Blanda samman majonnäs, senap, fiskspad, äggulor, dill, riven ost och paprikpulver till en lös röra.
  7. Krydda med salt och peppar efter smak.
  8. Vänd försiktigt ner äggviteskummet i majonnäsröran till en smet.
  9. Bred ut smeten över fisken.
  10. Gratinera i ugnen på 225 grader i ytterligare ca 10 minuter, tills den får fin färg.
 
Servera exempelvis tillsammans med kokt potatis, potatismos eller ris, och rostad grön sparris.