Powered by Jasper Roberts - Blog

Gratinerad rabarberkyckling

Hej hej denna soliga torsdagseftermiddag!
 
Ja, idag är sommaren här hos oss i min del av vårt avlånga land, och jag älskar det! Det gäller att passa på att njuta av varje liten solstråle man bara kommer åt, vilket vi också gjort idag. Idag har vi varit iväg på ett lite annorlunda tivoli, jag och min lilla samilj tillsammans med några vänner. Vi har varit på Hoppborgstivoli. Ja, det är precis vad det låter som - ett tivoli med en massa hoppborgar! Barnen tyckte det var jätteroligt och har hoppat, hoppat, och hoppat tills de inte orkade hoppa mer. Det fanns dessutom en foodtruck och ett litet fik vilket alltid är ett plus i kanten om ni frågar denna mat- och baknörden. Det bästa av allt är dock att en del av intäkterna går till organisationen Min Stora Dag som hjälper sjuka barn förverkliga sina drömmar. Så, kul och hjälpsamt på samma gång. Rekommenderas om de kommer till en stad nära er.
 
Hemligheten då? Ja, jag nämnde ju igår att jag hade en hemlighet som jag skulle avslöja idag... Jag har sagt upp mig från mitt jobb! Jag kan knappt fatta det själv än om jag ska vara ärlig, det känns alldeles för overkligt än, men jo, jag har sagt upp mig. Papperna skrevs officiellt på idag. Jag trivs jättebra på mitt jobb, och kommer framför allt sakna alla mina underbara kollegor, så det känns bitterljuvt om man säger så. Det kommer kännas tungt, minst sagt, att lämna alla. Jag har dock bivit erbjuden en annan tjänst som jag tackat ja till -  jag går tillbaka till mina rötter och ska börja jobba som lärare igen vilket känns fantastikt roligt verkligen! Jag har fått en delad tjänst, undefär som jag har nu, då jag jobbar 50% som lärare och 50% som administratör, och det ska bli jäteroligt verkligen. En höst att se fram emot med nya spännande ävnetyr med andra ord. Så, wish me luck!
 
Nu ikväll ska det grillas här hemma tillsammans med Maria och hennes familj som kommer på besök. Vi har ju som sagt turen att ha sommar här idag, så grillat it is! För dem av er som kanske fortfarande dras med höstväder i juli så tänkte jag idag tipsa om en jättegod gratäng, fast med smak av sommar. Igår bjöd jag ju er på recept på en förförande god rabarberkladdkaka, och om ni är som jag så har ni redan fyllt frysen med rabarber så ni klarar er även efter säsongen är slut. Rabarber kan man ju använda till så mycket, inte bara i bakverk, utan även i matlagning. Här har ni exempelvis en smarrig kyckligngratäng med rabarbersås på rabarber och gräslök. Förträffligt god sommarsmakande middag för både stora och små! 
 

Gratinerad rabarberkyckling

 
 4 portioner
 
  • ca 500 g kycklingfilé
  • ca 200 g rabarber 
  • 2,5 dl matlagningsgrädde
  • 1,5 dl mjölk
  • 1 hönsbuljongtärning
  • 1 tsk sambal oelek
  • 1 msk flytande honung
  • 2 vitlöksklyftor
  • ca 0,5 dl klippt gräslök
  • ca 2 dl riven ost
  • salt och peppar
 
  1. Dela kycklingfiléerna i mindre, tjocka, skivor.
  2. Lägg dem i en ugnssäker form.
  3. Krydda med salt och peppar.
  4. Skala och hacka rabarberna och strö ut dem över kycklingen. 
  5. Blanda samman grädde, mjölk, smulad buljongtärning, sambal oelek, honung, pressade vitlöksklyftor och gräslök.
  6. Häll såsen över kycklingen och toppa med den rivna osten.
  7. Gratinera på 225 grader i ca 20-30 minuter, tills kycklingen är färdig.
 
Servera exempelvis med kokt ris, och en fräsch sommarsallad.