Powered by Jasper Roberts - Blog

Gammelmormor Gittans kroppkakor

Hej och godmorgon!
 
Söndag redan ja... Helgerna går som vanligt förbi alldeles för snabbt. Just nu känns det dessutom som att det ledigheterna går lite extra snabbt, men det tror jag mest hänger på att nedräkningen har börjat nu. Japp, från och med imorgon är det ganska exakt två och en halv vecka kvar till semestern! Ja, jag längtar, det ska bli så skönt verkligen. Vara ledig tillsammans med familjen utan en massa måsten, ta dagarna som de kommer. Underbart! Om det blir någon resa? Ja, förhoppningsvis. Vi har inget inbokat, men tänkte eventuellt göra som förra sommaren och hoppas på en sista minuten om vi hittar något av intresse. Det är ju just det som är grejen med semester, att man kan göra lite som man vill. Det är ju dock som sagt ett par veckor kvar tills dess, så en dag i taget.
 
Igår var det lördag och jag var på årets Sommarfest med jobbet. Vi var ute på stan och åt en god middag tillsammans och sen avslutade vi kvällen på en klubb i stan. Myket skratt och trevliga samtal utgjorde en väldigt trevlig kväll tillsammans med härliga människor. Ja, och så var det god mat också, vilket vi alla vet att i alla fall alltid jag uppskattar! 
 
Idag ska jag och barnen husera här hemma själva ett tag. Sambon ska iväg på födelsedagslunch för en kollega nämligen, så vi får rå om oss själva. Min plan är mest att göra ingenting faktiskt, precis det där som jag lovat mig själv att jag ska bli bättre på med andra ord. Hårdträning idag med andra ord, haha!
En del måsten kommer man ju dock aldrig ifrån, exempelvis middagsmaten. Äta bör man, annars dör man... Så ja, det är ju ett måste, dock ett roligt måste om ni frågar mig! Så, en söndag när man ändå har lite mer tid att lägga i köket kan man ju lika väl passa på att göra en riktig svensk husmansklassiker tycker jag: kroppkakor! Kroppkakor är något av en favorit i min bok verkligen, och barnen älskar det också. Speciellt goda är dessa små som min sambos mormor brukar bjuda på när vi är där. De är försvinnande goda verkligen!
 
Ha nu en fortsatt skön helg, vi ses och hörs nästa vecka.
 

Gammelmormor Gittans kroppkakor 


ca 20 små kroppkakor
 
  • 1 kg mjölig potatis
  • 2 ägg
  • 3 dl vetemjöl
  • 1 tsk salt
  • 0,5 tsk socker
 
Fyllning:
  • ca 300 gram sidfläsk
  • 1 gul lök
  • 1 krm kryddpeppar
  • 1 krm svartpeppar
 
  1. Skala potatisarna och koka dem mjuka. Pressa potatisen och låt det kallna helt.
  2. Finstrimla fläsket och löken och stek det tillsammans. Krydda med kryddpappar och svartpeppar.
  3. Blanda den pressade kalla potatisen med salt och socker.
  4. Vispa äggen och rör ner dem tillsammans med mjölet lite i taget. Arbeta inte degen för mycket.
  5.  Lägg upp degen på ett mjölat bakbord och forma till en rulle. Dela den i ca 20 lika stora delar.
  6. Rulla varje del till en boll. Gör en grop i bollen och fyll den med knappt 1 msk av fyllningen. Nyp ihop och rulla till en boll ännu en gång. 
  7. Koka upp lättsaltat vatten och lägg försiktigt ner några kroppkakor i taget. Låt dem sjuda tills de flyter upp och därefter ytterligare ca 5 min.
 
Servera exempelvis tillsammans med grädde, eller skirat smör, och en klick lingonsylt. 
 
#1 - - Mirre Sweetwords:

Oh vad gott med kroppkakor, mums