Powered by Jasper Roberts - Blog

California Crustless Grönsakspaj

Välkommen måndag!
 
Ja mina vänner, ännu en måndag innebär ännu en ny vecka att ta sig an! Är ni redo? Själv har jag haft en bra helg som jag fått spendera tillsammans med mina favoritpersoner - familjen och bästa vännerna - och känner mig därmed ganska redo att ta mig an ännu en arbetsvecka. Just denna arbetsveckan är dessutom den sista på mitt gamla schema... Från och med nästa måndag går jag på min nya dagtidstjänst, och det känns fantastiskt roligt, av mer än en anledning. Dels så innebär det nya spännande utmaningar på jobbet med ännu mer ansvar, men även att jag får mer tid hemma tillsammans med min familj vilket jag är oerhört tacksam för. Så ja, nu räknar jag ner, en dag i taget. 
 
Fram tills dess är det mycket jobb i min almanacka. Arbetsveckan är dock ganska jämnt fördelad mellan olika möten och "vanlig" arbetstid så jag tror att den kommer gå ganska snabbt. Ja, variation är a och o även när det kommer till arbetet för min del, det får tiden att gå mycket fortare, men gör även arbetstiden mycket roligare. Jag tillhör dessutom kategorin människor som faktiskt tycker det är kul med möten, så en bra arbetsvecka att se fram emot med andra ord.
Almanackan visar dock inte enbart jobb som tur väl är. Jag har även en frukostdejt inplanerad mitt i veckan med min fina Maria och min dotter på vårt favoritfik i stan. Sedan tänker vi oss en efter-frukost-shoppingrunda bland alla nya fina vårkläder. Sen blir det även en efter-frukost-efter-shoppingrunda-fika att avsluta med när vi ändå är i farten. Varför inte liksom?! Veckan avrundas sedan med en grillfest i goda vänners lag, vilket alltid är ett toppensätt att avsluta en arbetsvecka på om ni frågar mig!
 
I middagsväg då? Ja, vi måste ju så klart prata mat också! Den goda vardagsmaten närmare bestämt, och just idag tänkte jag att vi skulle prata paj. Eller ja, paj känns inte helt rätt heller, eftersom just denna pajen är degfri, så snarare kanske en blandning mellan en paj och en frittata egentligen. Den är hursom helst skalfri, köttfri och gudomligt god! Ja, här kommer ett ypperligt vegetariskt tips till dagens Meatfree Monday med andra ord. Det är en svamp- och grönsakspaj med inspiration från Californinen och mina år i USA. Istället för skalet så lägger man ner brödtärningar i fyllningen för att skapa en hrärligt god, och vacker, paj helt enkelt.
 
 

California Crustless Grönsakspaj

 
 6 portioner
 
  • 2 gula lökar
  • 1 röd paprika
  • 250 gram färska champinjoner
  • 1 stor zucchini
  • 1 vitlöksklyfta
  • 6 ägg
  • 1 dl matlagningsgrädde
  • 3,5 dl riven lagrad riven ost - ex cheddar, västerbotten eller lagrad präst
  • 300 gram cream cheese
  • ca 4 skivor formfranska
  • 1,5 tsk salt
  • 1 krm svartpeppar
 
  1. Smörj en springform med smör och klä den utvändigt med aluminiumfolie (så att fyllningen inte läcker ut).
  2. Hacka löken, paprikan och vitlöksklyftan. Skiva champinjonerna och tärna ner zucchinin.
  3. Fräs lök, paprika, svamp, zucchini och vitlök i ca 5 minuter, tills börjar mjukna.
  4. Låt grönsakerna svalna.
  5. Vispa samman ägg och matlagningsgrädde i en stor skål. 
  6. Skär formfranskan och cream cheesen i cm-stora kuber.
  7. Blanda ner cream cheese, riven ost, brödtärningar, grönsaker, salt och peppar i äggstanningen. 
  8. Häll fyllningen i formen.
  9. Grädda på 175 grader i ca 1 timme, tills fyllningen känns fast. 
  10. Låt  pajen svalna något i formen innan du skär upp den.
 
Servera tillsammans med en grönsallad, och eventuellt tunt skivad rökt skinka till om man inte vill ha den helt vegetarisk.