Powered by Jasper Roberts - Blog

Matsedel vecka 43

Hej och godkväll allesammans!
 
Veckan börjar minst sagt lida mot sitt slut nu om man säger så... Söndag kväll redan. Vart tar veckorna vägen undrar jag lite försynt när jag märker att det gått alldeles för snabbt även denna gång. Vad har ni hittat på i veckan, i helgen?
Själv har jag jobbat, jobbat, jobbat och sen jobbat lite till i veckan, men har faktiskt haft ledig helg i alla fall, vilket har varit välbehövligt och väldigt skönt. Det enda negativa med dessa lediga helger är att de är alldeles för korta! Ja, minst sagt dubbelt så långa kunde de väl andå varit, eller vad säger ni? Tiden går ju dock fort när man har rolilgt sägs det ju... Ja, en rolig helg har vi aboslut haft denna helgen! Igår packade vi in oss i bilen hela familjen och körde hem till Maria och hennes pojkar för att spendera lördagskvällen där. Vi blev bjudna på god mat, god efterrätt och framför allt, som vanligt, otroligt trevligt sällskap.  
 
Idag har jag och min son haft en mamma-son-dag helt för oss själva. Han tycker det är lite tråkigt nu sen han började skolan att lillasyster får vara så mycket själv med mamma: när jag är ledig är ju hon ledig från förskolan, men oavsett om jag är ledig eller ej måste ju han till skolan. Så, idag har vi haft egentid tillsammans bara han och jag, och han fick välja helt fritt vad han ville att vi skulle göra.
Den första destinationen blev Burger King där han ville att vi skulle äta lunch tillsammans och leka lite i lekrummet. Check! Efter lunchen bagav vi oss vidare till SF Bio där vi såg "Storkarna" och åt en hemskans massa popcorn och bara myste i biomörkret. Destination nummer tre i ordningen önskade den unge herrn skulle bli Grand Samarkand, så hans önskan var min lag. Check. Det kikades på leksaker, tv-spel och Halloweenkläder inför den kommande Halloweenfesten som ska hållas på skolan nästa vecka. Efter det begav vi oss hemåt igen, jag och en övernöjd liten kille! Vi har haft en så mysig dag tillsammans verkligen, och jag tror att det var precis vad både han och jag behövde denna söndag faktiskt. Underbart! 
 
Imorgon är det ny vecka och nya tag som gäller. Ja, arbetsveckan drar igång igen med allt vad det innebär och vi tar ett sista ryck nu innan höstlovet stundar sedan veckan därpå. Middag måste vi så klart äta i vanlig ordning, och den ska så klart vara god och lättlagad! Veckans matsedel är nu på plats. Check. Bättre sent än aldrig som man säger!
 

Matsedel vecka 43

 
Måndag - RotsakspannkakaSupergott att inleda denna veckan med, och ett mycket hälsosammare alternativ till en vanlig ugnspannkaka. Helt klart värd att prova tycker jag! Själva pannkakan är vegetarisk, men servera gärna något gott protein till, det passar exempelvis jättebra med skinka och tomater.
 
Tisdag - Tagliatelle med vit tonfisksåsLättlagad mat utan krusiduller? Ni vet, sådan där mat som liksom är klar att förtäras på tio minuter, eller ännu snabbare. Vad kan en sådan maträtt tänkas vara då? Ja, pasta är ju alltid ett ganska säkert kort när man ska laga snabbmat, det är ju svårt att komma ifrån. Så ja, vi kör på pasta, och till den serverar vi en vita tonfisksås. Vanlig vit bechamelsås med tonfisk och lite salt och peppar, svårare än så behöver det verkligen inte vara, för det är helt enkelt barnsligt gott!
 
Onsdag - Kasslerpanna med pepparrot Idag ska det bli kassler. En kasslerpanna med smak av pepparrot närmare bestämt. Barnsligt snabb- och lättlagat och fantastiskt gott. Tycker du inte om pepparrot? Den är så klart inte nödvändig och går att utesluta, men vågar du testa, ja, då är det helt klart värt det! 
 
Torsdag - Potatis- och purjolökssoppa med bacon och morötterSopptorsdag mina vänner, visst är det gott!?. Det vämer finfint med en soppa i tallriken när vinden viner i de gulröda träden utanför fönstret. Här samsas en klassisk potatis- och purjolökssoppa med bacon och morötter, och en liten extra skvätt lyx i grädden. Varmt, lättlagat, mättande och fantastiskt gott! 
 
Fredag - Citruskyckling med paprika och fänkålKyckling, denna alltid lika uppskattade fågel som går att variera i all oändlighet! Vad sägs exempelvis om att tillaga den i ugnen tillsammans med färgglad paprika och fänkål i en krämig och frisk citrussås? Det lät inte alls fel va? Nej, det är det inte heller vill jag lova! Fänkål kan ju vara en grönsak som många har svårt för kanske, men även om du kanske inte tycker om det i vanliga fall så lovar jag att det är värt att testa i denna kycklingrätten då den gör sig otroligt bra tillsammans med den sura smaken från citronen. Våga testa vetja! 
 
 
Lördag - Laxgryta med indiska smakerVi pratar om lax och minimajs i en smakrik gryta smaksatt med smaker från Indien. Vi pratar om limecitrongräs och garam masala, ja, helt enkelt en fantastiskt god kombination! Resultatet är en riktig höjdare. Ni bara måste prova! 
 
Söndag - Flankstek i krämig såsSöndagsmiddag? Ja, men det är klart att ni ska det! Måste man då äta en stek, kokt potatis, gräddsås och gelé för att det ska klassas om söndagsmiddag? Nej, givetvis inte, även om nyss nämnda middag är vansinnigt god, så kan man så klart äta något som är minst lika gott, men mindre än hälften så tidskrävande. Vad sägs exempelvis om att ta den där steken och strimla ner den i en galet god och krämig sås som man sedan serverar till pasta? Mums säger jag bara mina vänner! Vill man absolut ha sina kokta potatisar och sin gelé, så går det givetvis lika bra att servera till det med!
 
Veckans söta Butterkaka med blåbär, vit choklad och lemoncurdDenna veckan blir det ett alldeles förföriskt gott baktips - en butterkaka som är fyllf med både blåbär, vit choklad och lemoncurd. Visst låter som en ljuv bak-symfoni? Ja, det ÄR det också! Enjoy mina vänner, enjoy säger jag bara!