Powered by Jasper Roberts - Blog

Lyxiga kanelbullar med mandelmassa och apelsin

Hej allesammans denna regninga söndag!

Här i mina delar av landet, Växjö-traken är er uruselt väder idag verkligen och känslan är mest det-är-höst-och-jag-vill-krypa-upp-i-soffan-under-en-filt-med-en-varm-kopp-te. Ja, gråmulet och småkallt och inte alls särskilt inspirerande med andra ord tyvärr. Nästa vecka är min sista semestervecka och kag hoppas innerligt att vi får njuta av lite sommar igen då. Vi kan kanske hålla tummarna tillsammans? 

Igår var vi hembjudna till vänner. Mannen i familjen fyllde år, dagen efter mig, och vi blev bjudna på smörgåståra i mängder. Två olika sorter hade hon gjort, och de var fantastiskt goda verkligen, så jag ska dela med mig av bilder och recept till er också vad det lider, det lovar jag. Barnen lekte hela kvällen med deras barn och hade lika roligt som alltid, de var mestadels ute så vi vuxna fick prata i lugn och ro för en gångs skull, haha. 

Idag har vi av förklarliga skäl spenderat dagen inomhus i största mån. Min dotter har varit på kalas hos en av sina kompisar och de hade hoppat hoppborg i tädgården , fårr kov, glass och godis och givetvis lekt en hel massa så hon var övernöjd. En av hennes kompisar följde dessutom med oss hem efter kalaset så just nu sitter de och leker med Barbies och har fortfarande jättekul. Medan lillasyster var på kalas så drog denna mamman med sin sambon och sonen ner till sjön där vi tog en fika. Vi ville sitta ute, men fick snabbt flytta in då det blåste alldeles för kallt tyvärr. Nu smattrar dessutom regner mot rutan brevid mig, så ja, ingen ljusning heller. Hoppas på bättring imorgon. 

När det är så tråkigt väder ute brukar jag ofta passa på att baka någt gott inne. Ja, regnväder är ju perfekt bakväder egentligen, eller ja, ett bra och roligt sätt att fördriva tiden när man inte känner för eller kan vara ute i alla fall. Något som alltid uppskattas av alla är ju vetebullar, och det är dessutom prefekt att fylla upp fysen med, ni vet, till de där tillfällen när man antingen får oväntat besök, eller bara blir så där galet fikasugen själv en eftermiddag. Här har ni en härligt smakade bulle fylld med mandelmassa och apelsin där det vanliga strösockret i fyllningen dessutom är utbytt mot muscovadosocker, vilket tar smaken till en helt annan dimension! Perfekta av avnjuta till kalaset eller eftermiddagskaffet på altanen (när det väl inte regnar). 

 

Kanelbullar med mandelmassa och apelsin

 
ca 40 bullar
 
Bulldeg:
  • 1pkt torrjäst
  • 14-16dl vetemjöl special
  • 1 dl strösocker
  • 1 krm salt
  • 1 msk kardemumma, malen
  • 6 dl vatten
  • 1 ägg 
  • 100 gram smör
 
Fyllning:
  • 200 gram mandelmassa
  • 1 dl ljust muscovadosocker
  • 150 gram smör
  • 3 msk malen kanel
  • rivet skal av 1 apelsin
 
Garnering:
  • 1 ägg
  • pärlsocker
 
 
Fyllning:
  1. Riv ner mandelmassan i en bunke och tillsätt övriga ingredienser.
  2. Rör ihop till en smidig massa.
 
Bulldegen:
  1. Rör ihop torrjäst, mjöl, socker, salt och kardemumma.
  2. Värm vattnet till 40 grader och häll över de torra ingredienserna.
  3. Tillsätt ägget och rumstempererat smör.
  4. Arbeta samman till en smidig deg, gärna med hjälp av köksassistent (ca 6 minuter).
  5. Täck bunken och låt jäsa i ca 45 minuter.
  6. Stjälp upp degen på mjölat bord och dela i fyra lika stora delar.
  7. Kavla ut varje deg till en rektangulär kaka.
  8. Bred ut fyllningen i ett jämnt lager över den utkavlade degen.
  9. Vik degen på mitten och skär sedan ut tio plattor. Skär en skåra i mitten på varje platta (lämna en liten bit oskårad i änden så den håller ihop), snurra ändarna motsols mot varandra och snurra sedan ihop dem.
  10. Lägg snurrorna på en bakplåtspappersklädd ugnsplåt.
  11. Låt jäsa övertäckta i ytterligare 30 minuter.
  12. Pensla med uppvispat ägg och strö över pärlsocker.
  13. Grädda bullarna i mitten av ugnen på 250 grader i ca 6-8 minuter.
 
 
Låt svlna något innan de avnjuts.
 
 


Instagram: @vardagsmatalajess