Powered by Jasper Roberts - Blog

Himmelsk jordgubbstårta

Godmorgon gott folk!
 
Lillelördags morgon och det börjar närma sig Midsommarhelgen med stormsteg nu! Solen ska visst lysa på oss med all sin kraft idag också, vilket ju med andra ord borde innebära att energin bör vara på topp! Eller? Nja, faktum är att jag gått och lyckats bli sjuk mitt i allt... Igår morse när jag vaknade var jag helt plötsligt dunderförkyld, från ingenstans! Igår kväll kom febern som ett brev på posten efter en heldags snorande på jobbet... Idag? Nja, inte det minsta pigg om jag ska vara ärlig, och fortfarande febrig, men jag tänkte försöka ta mig till jobbet i alla fall eftersom vi har ett viktigt möte idag. Håll tummarna att jag lyckas ta mig igenom dagen är ni snälla. 
 
Nåväl, inte ska vi fokusera på tråkigheter va? Nej men precis, det är bättre att prata om lite roligare saker! Som exempelvis att en nära bekant till oss går i väntans tider. Ja, igår var det egentligen beräknat att bli födsel, men vi vet ju alla att de där små bebisarna kommer precis när de känner för det och inte en minut tidigare. Spännande i alla fall, och vi får väl se när den behagar komma helt enkelt.
 
I övrigt är det ju just Midsommar som hägrar mest denna veckan, eller hur? Ni hittar en massa goda tips inför fredag i min Midsommar-kategori sedan tidigare, så har ni inte redan slängt ett öga där så tycker jag att det är hög tid nu. Förutom en massa smått och gott ill middagsbordet och midsommarlunchen hittar ni där även en och annan jordgubbstårta. Ja, för just jordgubbstårta är faktiskt ett måste på Midsommarafton, annars är det inte midsommar på riktigt mina vänner.
Jordgubbstårta passar ju dessutom minst lika bra hela sommaren lång faktiskt, så därför ska ni idag, här och nu, få ännu en variant på just Jordgubbstårta av mig. Detta receptet har florerat på Internet sen förra sommaren och jag vet inte var det kommer ifrån egentligen från början, men god är den i alla fall minst sagt. Tänk bara på att gärna börja förbereda tårtan dagen innan så den hinner sätta sig ordentligt. I övrigt är det liksom jordgubbstårta med extra jordgubbar helt enkelt, och ja, man kan ju aldrig få för mycket jordgubbar!  
 

Himmelsk jordgubbstårta

 
Bottnar:
  • 4 ägg
  • 2 dl socker
  • 1 dl potatismjöl
  • 1 dl vetemjöl
  • 2 tsk vaniljsocker
  • 1,5 tsk bakpulver
  • kokosflingor
 
  1. Klä en springform, ca 15 cm i dm, med bakplåtspapper.
  2. Smörj botten och kanterna med smör och "bröa" med kokos.
  3. Vispa samman ägg och strösocker poröst.
  4. Blanda de torra ingredienserna för sig och vänd sedan ner dem i smeten.
  5. Häll smeten i formen och grädda i mitten av ugnen på 175 grader i ca 30-35 minuter. Känn efter med en sticka när den är torr.
  6. Låt svalna en aning i formen innan du tar loss kanten och vänder kakan upp och ned.
  7. Låt svalna helt. Plasta och frys in i ett par timmar, gärna över natten.
  8. Tag fram botten och dela den i tre delar medan den fortfarande är fryst. Låt sedan bottnarna tina innan du börjar montera ihop och fylla tårtan.
 

Fyllning:

  • 4 dl vispgrädde
  • 175 gram cream cheese
  • 2 dl florsocker
  • 2 tsk vaniljsocker
  • 500 gram färska jordgubbar
 
  1. Vispa grädden hårt.
  2. Vispa samman cream cheesen med florsocker och vaniljsocker i en annan bunke.
  3. Vänd ner pcream cheeseblandningen i grädden.
  4. Hacka ner jordgubbarna i små bitar och tillsätt dem.
  5. Rör runt till en jämn fyllning. 
 
Himmelsk jordgubbstårta:
  1. Lägg en av bottnarna på en tårtbricka eller ett tårtfat.
  2. Bred ut ett tjockt lager med fyllning och lägg sedan på nästa botten.
  3. Upprepa igen och lägg på den sista tårtbotten.
  4. Bred  ut den sista fyllningen jämnt över hela tårtan.
  5. Dekorera med rikligt med jordgubbar. 
 
#1 - - Margaretha Liljequist:

Super! tack

#2 - - Angela:

Hej! Den himmelska tårtan kommer härifrån om du vill länka http://blogg.veckorevyn.com/fridasbakblogg/tag/himmelsk-jordgubbstarta/

#3 - - a n n i k a:

Mums :D

#4 - - Sharon:

Åh jordgubbstårta är bland det bästa som finns! Mamma bakar alltid en till midsommar! Så gott :D