Powered by Jasper Roberts - Blog

Köttfärspaj med broccoli

Godkväll mina vänner!
 
Jag hoppas innerligt att ni alla har fått en fantastisk start på 2016, och att resten av året fortsätter på samma vis! Här hemma har vi haft en riktigt skön start på året måste jag nog få säga. Vi har mest soffmyst med tända ljus i hela huset, och bara varit. Väldigt välbehövligt. 
Idag har jag faktiskt sovit bort större delen av dagen då jag jobbade inatt och jag kunde för mitt liv inte lyckas sova på hela natten. Så, efter en frukost med familjen imorse när jag kom hem så var det liggläge i soffan som gällde, och jag kan meddela att det inte dröjde många minuter förrän jag sov sött. Några timmar i soffan var precis vad jag behövde i alla fall för när jag vaknade var jag full av energi igen! Jag ställde mig och bakade kakor nu ikväll till och med. Jag provade ett av kakrecepten jag fick från Bakboxen, så nu har jag helva köket fullt med kokosdrömmar, och jag kan avslöja att de var ljuvligt goda verkligen! En hel plåt försvann nästan med en gång - barnen var tokiga i dem! Jag kommer dela med mig av receptet vid ett senare tillfälle, för ni måste bara prova dem själva helt enkelt. 
 
Innan dess vill jag dela med mig av en paj... Eller ja, receptet på en paj lite närmare bestämt. Paj är något som efterfrågas i detta hushållet ganska ofta, och då speciellt av pappan i huset. Ja, hans favorit i alla lägen är paj. Paj är ju en väldigt tacksam maträtt med tanke på att man kan fylla en paj med precis vad som helst i matväg! Om inget annat ett perfekt sätt att ta vara på rester med andra ord.
Denna pajen kom till på ett liknande sätt en gång - köttfärspaj efterfrågades, och sen hade jag lite broccoli som jag inte riktigt hade någon plan för, så det fick göra köttfärsen sällskap i pajskalet. Resultatet blev mycket lyckat, och även min grönsakskräsna son tycker denna är god! 
 
Smaklig spis, och fortsatt trevlig helg! 
 

Köttfärspaj med broccoli



 4 portioner
 
Pajskal:
  • 3 dl vetemjöl
  • 100 gram smör
  • 3 msk vatten
 
  1. Blanda samman ingredienserna till en slät deg i en matberedare.
  2. Tryck ut degen i en smörjd paj- eller springform och nagga botten med en gaffel.
 
 

Köttfärsfyllning:
  • 500 gram nötfärs
  • 1 gul lök
  • 2 vitlöksklyftor
  • 1 tsk kanel
  • 2 msk paprikapulver
  • 1 köttbuljongtärning
  • 1 dl vatten
  • 1 broccolihuvud
  • 3 ägg
  • 3 dl mjölk
  • ca 2 dl riven ost
  • salt och peppar
 
  1. Finhacka, eller riv, löken och vitlöksklyftorna.
  2. Fräs löken tillsammans med färsen tills färsen får fin färg. Smaksätt med kanel, paprikapulver och smulad köttbuljongtärning.
  3. Häll över vattnet och låt koka in. Smaka av med salt och peppar.
  4. Förväll broccolin i lättsaltat vatten. 
  5. Häll av och lägg i pajskalet.
  6. Lägg färsröran över broccolin. 
  7. Vispa samman ägg och mjölk och häll äggstanningen över fyllningen.
  8. Toppa med den rivna osten och grädda sedan på 200 grader i ca 30 minuter tills pajen stannat och fått fin färg.
 
Servera tillsammans med en god sallad!
 

Instagram: @vardagsmatalajess  

Vardagsmat a la Jess på Facebook