Powered by Jasper Roberts - Blog

Saffranssemlor

Godmorgon lördag!
 
Vet ni var min son är just nu? Nere i gymnatiskhallen och tränar innebandy för allra första gången! Stolt som en liten tupp var han för en stund sen när det äntligen var dags att bege sig av, och spänd som tusan var han dessutom. Några av hans kompisar i skolan spelar innebandy och innan när vi frågade honom så ville han inte, men nu när kompisarna spelar på skolan och pratar om hur roligt det är så ville han också vara med. Ska bli riktigt kul att höra hur det gick när han kommer hem sen!
 
Vet ni en annan sak förresten?
 
 
Igår, den 5 februari 2016 så fyllde Vardagsmat a la Jess 3 år!
 
 
Japp, igår var det exakt tre år sedan jag startade upp Vardagsmat a la Jess och delade mitt allra första recept med er. Sedan dess har det minst sagt hunnit bli hundratals och hundratals fler, och jag hoppas att det kommer kunna bli många fler år med många fler recept under kommande år också. Jag vill rikta ett stort tack till alal er som läser troget och som lämnar mig en liten uppmuntrande kommentar då och då - ni gör det värt att fortsätta och jag uppskattar er otroligt mycket! En stor kram till er alla! 
 
När vi ändå är inne på dagar att fira så kan vi ha i åtanke att det är Fettisdagen på tisdag! Vet ni varför vi "firar" fettisdag, eller vad det innebär egentligen? Jo, fettisdagen är ursprungligen en kristen tradition, som det mesta andra, och som innebär den sista dagen innan påskfastan. Ja, det är alltså efter fettisdagen meningen att man i 47 dagar innan påsk ska fasta. *historienörd* Nu finns det knappast någon som fastar fram till påsk (?) längre, men äta en semla på fettisdagen är ju däremot ett måste numera, eller vad säger ni? Jo, jag menar väl det! En traditionell semla är ju aldrig fel, även idag när det kommer så många andra semlesorter och smakkombinationer. Min favorit bland "alternativ-semlorna" är semlemuffins, de går snabbt att baka och är inte alls fy skam om man inte orkar, eller har, tid att baka riktiga semlebullar. Vill och hinner man så rekomenderar jag så klart alltid riktiga semlor, och hemmagjorda ska de så klart vara! Har ni inte tröttnat på saffran så här kort efter jul rekomenderar jag dessutom saffranssemlor - de är förförande goda, och är precis det där lilla extra extra i en semla. Baka bullarna i helgen vetja och lägg i frysen tills på tisdag så har du saftiga, nybakade semlor att bara slänga ihop när tisdag väl kommer! 
 

Saffranssemlor


ca 20 stora semlor

Bullar:
  • 50 gram jäst för söta degar
  • 175 gram smör
  • 5 dl mjölk
  • 2 dl socker
  • 2 paket saffran
  • 1 tsk salt
  • 1,5 liter vetemjöl special
 
Fyllning:
  • 200 gram mandelmassa
  • ca 8 dl vispgrädde
  • 3 msk socker 
 

  1. Smält smöret och mjölken tillsammans. Värm till 37 grader.
  2. Smula ner jästen i en bunke och tillsätt saffranet.
  3. Häll över den varma mjölken och rör runt tills jästen löst sig.
  4. Tillsätt mjölet, salt och socker och knåda samman till en smidig och lätt klibbig deg, gärna med hjälp av bakmaskin, i ca 15 minuter.
  5. Täck bunken med plastfilm och låt jäsa till dubbel storlek, ca 30 minuter.
  6. Dela degen i 20 lika stora delar och rulla till bullar.
  7. Lägg bullarna på en bakplåtspappersklädd ugnsplåt.
  8. Låt jäsa, övertäckta, till dubbel storlek i ytterligare ca 1 timme.
  9. Grädda bullarna i nedre delen av ugnen på 225 grader i ca 10 minuter.
  10. Låt svalna helt, på galler.
  11. Skär av ett lock på bullarna och gröp ut lite av bullen med en gaffel.
  12. Blanda inkråmet med mandelmassa och 2-3 matskedar ovispad vispgrädde till en slät massa.
  13. Klicka ut fyllningen i bullarna.
  14. Vispa grädden tillsammans med sockret så den blir lagom tjock att spritsa ungefär.
  15. Bred ut, eller spritsa ut, grädden på varje semla och lägg på locket.
 
Pudra semlorna med florsocker innan servering! 
 
#1 - - Carin:

Grattis till dina 3år
jag kommer följa dig med spänning
Om dina vardagliga händelser.
Tusen Tack för allt fint du delar med dig.
Kram

Svar: Tack ska du ha Carin, och tusen tack till dig som läser så troget! Kram
Jessica Fransson