Powered by Jasper Roberts - Blog

Pepparkakskryddad kycklinggryta

Hej December!
 
Ja, mina vänner, den första av de långa vintermånaderna är officiellt här. Om jag är lyckling över detta? Nja... December gör mig inte så mycket för det är så mycket som händer så den brukar flyga förbi ganska snabbt. Speciellt just denna december då jag och min lilla familj har lite mer än vanligt att se fram emot, för vi ska resa till London denna månaden och der ser vi alla fram emot jättemycket! Resan bokade vi redan i somras, så väntan har varit lång, men nu har nedräkningen börjat äntligen.
Barnen är så klart mest lyckliga över att det får börja öppna sina adventskalendrar idag medan jag själv mest är tacksam över att vara ledig. Det har varit en tuff vecka och jag har längtat efter denna lediga torsdagen nu hela veckan. Den som väntar på något gott... På tal om gott så sitter vi nu alla tre, jag och barnen, bänkade med varsin glassskål. Ja, vi "fuskar" och kör ett glassmellis idag helt enkelt.
 
Vi är ganska nyligen hemkomna från hämtning från skolan och sen en vända i affärens postutlämning. Min dotter, som fyller 6 i februari, tyckte minsann att hon var stor nog att vara hemma själv nu, så hon fick vara hemma själv för första gången någonsin medan jag hämtade storebror från skolan, och paketen från ICA. Det hade gått hur bra som helst tyckte hon och fick känna sig stor. Älskade lilla hjärtat mitt.
I paketen jag hämtade ut? Julklappar. Ja, jag har äntligen kommit igång med julklappsshoppingen nu, vilket känns jätteskönt med tanke på att jag brukar vara ute i mycket mer god tid än så här. Nåväl, än är ju det ju ingen panik egentligen och jag inbillar mig att jag har koll på läget, ganska så bra i alla fall. Jag har en komplett önskelista i alla fall, så det är ju definitivt en bra start. 
 
Resten av dagen ska jag och barnen husera själva här hemma tillsammans med hundarna. December innebär ju även diverse julbord på alla håll och kanter, så ikväll är sambon iväg med jobbet på julbord med övernattning, så jag får vara gräsänka fram till lördag kväll minsann. Ja, för inte nog med julbordet, för sen blir det en resa över till Tyskland direkt på det också. Inte hänger jag läpp för det dock, för nästa vecka är det minsann min tur. 
När vi ändå är inne på ämnet mat så kan vi ju kanske gå raskt över till dagens middagstips - kycklinggryta med smak av pepparkaka! VA? Ja, jag vet att det låter jättemärkligt, men jag kan lova er att det ÄR gott! Inte bara gott heller faktiskt, utan riktigt gott, så jag uppmanar er verkligen att våga testa! En mustig och fantastiskt smakrik kycklinggryta med smak av vinter helt enkelt. Perfekt nu i juletider!
 

Pepparkakskryddad kycklinggryta

 
 4 portioner
  • 500 gram kycklingfilé
  • 0,5 tsk malen ingefära
  • 0,5 tsk kanel
  • 1 krm kryddnejlika
  • 0,5 dl kinesisk soja
  • 1 msk rödvinsvinäger
  • 1 msk honung
  • 2 msk mango chutney
  • 2,5 dl vatten
  • 1 hönsbuljongtärningar
  • 1 msk potatismjöl + 2 msk vatten
  • salt och peppar
 
  1. Strimla kycklingfiléerna och fräs dem i lite olja i en stekgryta.
  2. Tillsätt ingefära, kanel och kryddnejlika och låt fräsa någon minut till.
  3. Rör ner soja, vinäger, honung, chutney och vatten. Smula ner buljongtärningen. 
  4. Koka upp och låt puttra samman i ca 5-7 minuter.
  5. Blanda ut potatismjöl i vatten och red av såsen.
  6. Smaka av med salt och peppar.
 
Servera gärna grytan tillsammans med kokt ris och en god, krispig sallad.