Powered by Jasper Roberts - Blog

Matsedel vecka 49

Godmorgon lördag!
 
Ja, jag vet att det tekniskt sett är förmiddag, och snart till och med lunch, men med tanke på att jag precis ätit upp min frukostgröt så säger jag godmorgon! Har ni fått en bra start på helgen? Här hemma i mitt hus är det gräsänke-status som hägrar. Jag, barnen och hundarna har lördagen för oss själv medan sambon är iväg med en vän i Tyskland. Vi tänker oss en lugn och stillsam lördag med lite julstök i köket. Ja, eller jag tänker mig lite julstök i köket i alla fall - jag är riktigt baksugen idag så chansen finns att det blir mer än ett par alster innan dagen är slut! Jag har redan tryffel på kylning i kylskåpet, och ni kan tro att den är gudomligt god! Recept kommer å det snaraste.
 
Resten av helgen då? Imorgon är det min tur att göra en liten resa, min blir bara en dagstipp dock. Jag ska åka till Ullared tillsammans med min svägerska imorgon är planen. Julklappar ska inhandlas, och säkerligen lite annat smått och gott också - man hittar alltid något man egentligen inte behöver, men som få följa med hem ändå, haha. Nu är det i och för sig jättelängesedan jag var där, två år tror jag, men jag misstänker att just det inte förändrats i alla fall. 
 
Just i detta nu sitter jag förresten och väntar på min lillebror som ska komma på besök, haha, jag höll på att glömma. Han kommer hit och ska tatuera in min dotters namn på mig. Det blir min sjunde tatuering, och det är på tiden nu med tanke på att hon fyller sex år i februari (min sons namn har jag haft sen han var ett halvår gammal). Så ja, det blir en lördag med tatuering och bakning helt enkelt. 
Ja, och god mat ska vi förstås också ha i vanlig ordning. Det är ju dags för kommande veckas matsedel! Hur är det? Har ni hunnit planera nästa veckas middagar än, eller behöver ni lite tips och inspiration fortfarande kanske? Ja, men då hoppas jag att ni kan hitta lite här - håll tillgodo, och fortsatt trevlig helg till er alla! 
 

Matsedel vecka 49

 
 
Måndag - Barnens köttfärssåsKöttfärssås är kanske bland det mest populära när det kommer till mat som barn älskar och gärna äter mycket av, eller vad säger ni? Jo, här hemma är det så i alla fall, och just köttfärssås kommer ofta på förslag när barnen ska bestämma middagen. Helst ska den vara utan några krusiduller, eller "konstiga" ingredienser (i alla fall som de ser). Detta är deras favorit: krämig och smakrik.
 
Tisdag - Stekt torsk med kall gräddfilssås på kapris och gurkaStekt torsk, enkelt men vansinnigt gott. Perfekt vardagsmat när orken tryter lite extra efter en lång arbetsdag. Kall gräddfilssås, lika enkelt och vansinnigt gott det! Ja, det svåraste och mest tidskrävande med denna rätten är väl egentligen den kokta potatisen, vilket säger en hel del!
 
Onsdag - Teriyakibiff med bambuskottJag älskar det asiatiskt inspirerade köket, och jag har dessutom ett par favoriträtter i just den kategorin. En av dem är teriyakibiff med bambuskott! Teriyakisås måste vara en av de allra godaste smaksättarna som finns verkligen!? Har ni aldrig provat? Ja, då säger jag bara en sak till er: det är  hög tid för det nu!
 
Tordag - Fisksoppa med saffranEn lite matigare soppa fylld med läckerheter är en ypperlig torsdagsmiddag! Är den dessutom gyllengul som denna, ja, det är bara grädden på moset liksom! Denna läckra fisksoppan med saffran i är ett familjerecept som innehåller alla havets läckerheter och är to die for när det kommer till sopp-kategorin. Den är helt enkelt lika god som den är gyllene och ett absolut måste om man tycker om saffran. 
 
Fredag - Pepparkakskryddad kycklinggrytaVisste ni att det på fredag denna veckan är Pepparkakans Dag? Ja, jag vet, det finns ju dagar för allt numera och man kan ju inte "fira" dem alla, men denna veckan tänkte jag att vi kunde fira just denna med en kycklinggryta med smak av pepparkaka! VA? Ja, jag vet att det låter jättemärkligt, men jag kan lova er att det ÄR gott! Inte bara gott heller faktiskt, utan riktigt gott, så jag uppmanar er verkligen att våga testa! En mustig och fantastiskt smakrik kycklinggryta med smak av vinter helt enkelt. Perfekt nu i juletider!
 
 
Lördag - LaxpaellaDenna färgsprakande maträtt lyser upp vilket middagsbord som helst. Paella är ju en spansk klassiker som är känd över hela världen. Ett enkelt sätt att bjuda på en riktig festmåltid helt enkelt. I en paella är basen alltid ris, oftast saffransris, och sen kan man ha lite vad man vill i den egentligen, oftast har man dock en blandning av kycking och skaldjur. Här har jag bytt ut kycklingen mot lax istället, och det är minst lika gott vill jag lova!  Lax, räkor och kräftor i en och samma rätt, lyxigt så det förslår! 
 
Söndag - Högrevsgryta med fläsk och kantarellerVad ska vi äta till söndagsmiddag idag då? Jo, jag tänker mig en riktigt värmande och helt fantastiskt god gryta. Denna tiden på året finns det nog inget mer passande än ett värmade långkok! Ett långkok där högrev och sidfläsk samsas med kantareller och timjan... Ja, det kan liksom inte bli annat än helt fantastiskt gott om man säger så! 
 
Veckans söta - Pepparkaksgrottor med lingonsyltKombinationen kanel, ingefära och nejlika är väldigt svårslagen och passar i de flesta bakverk faktiskt! Ja, för man kan ju faktiskt baka andra bakverk med pepparkakssmak än just klassiska, spröda pepparkakor. Ta dessa pepparkaksgrottorna till exempel - klassiska hallongrottor som med några mått kryddor och en annan sylt snabbt förvandlas till julfavoriter! Perfekta att baka imorgon när 2a advent infaller.