Powered by Jasper Roberts - Blog

Tomatkyckling

God"morgon" gott folk!
 
Ny vecka, nya möjligheter som det sägs! Ja, det ligger väl så klart en hel del i det, men för mig personligen handlar denna veckan framför allt om återhämtning, i alla fall den första delen av veckan. Med tanke på hur mycket jag jobbade förra veckan, bokstavligen dygnet runt, så behöver jag vila mig ett par dagar minst. Jag har därför sett till att jag faktiskt är ledig ända till på torsdag nu, och hoppas att jag ska vara pigg och utvilad tills dess igen. 
 
Med det sagt, så är jag dock en rastlös själ som inte tycker om att bara sitta stilla alltför länge heller. Just idag tänker jag mig mest stillasittande, men å andra sidan vaknade jag idag med en lust att baka, så risken att det blir lite köksstök i veckan är nog minst sagt överhängande. Vad det blir för något återstår dock att se ännu så länge. Ett gäng bullar om inget annat kanske...? Ja, jag får fundera på det ett litet tag till. 
Veckan i övrigt är ouppbokad ännu så länge, förutom ett tandläkarbesök med min son tidigt imorgon bitti.. Han ska laga en tand, och detta är andra försöket. För någon månad sen var hans pappa med han hos tandläkaren för att laga tanden, men han tvärvägrade att ens öppna munnen. Jag om någon vet alltför väl vad det innebär att inte vilja gå till tandläkaren, men han måste ju likväl få det lagat innan det blir värre, så håll nu alla tummar och tår ni har att det går bättre för oss imorgon!
 
Har ni själva några planer för veckan kanske? Berätta gärna!
 
Oavsett vad man ska eller inte ska göra under veckans gång så måste vi ju alla fylla på med lite energi i kroppen för att orka med. Ja, mat så klart. När energin kanske tryter lite mer än vanligt vill man ha snabb vardagsmat, men som ändå är god, och gärna kräver så lite ansträning som möjligt för den som ska stå i köket.  Jo, så är det ju faktiskt, och därmed har jag ett supertips till er idag som uppfyller alla ovan nämnda kriterier - tomatkyckling. Kyckling och grönsaker som tillagas i ugnen i en god tomatsås och liksom sköter sig själv. Det enda man behöver göra är något gott tillbehör, eller, så sätter man sig i soffan istället och äter "bara" kycklingen tillsammans med broccolin. Gott och mättande villket som! 
 

Tomatkyckling


4 oprtioner
  • 500 gram kycklingfilé
  • 800 gram krossade tomater
  • 1 gul lök
  • 2 vitlöksklyftor
  • 1 msk paprikapulver
  • 1 tsk socker
  • 1 msk japansk soja
  • 2 hönsbuljongtärningar
  • 1 bukett broccoli
  • salt och svartpeppar
 
  1. Lägg kycklingfiléerna i en ugnssäker form.
  2. Skär ner broccolin i mindre buketter, och strö ut buketterna runt ikring kycklingen. 
  3. Skala och finhacka löken och vitlöken och fräs den glansig tillsammans med paprikapulvret i en gryta.
  4. Rör ner de krossade tomaterna och smula ner buljongtärningarna.
  5. Koka upp och låt puttra samman i ca 5 minuter, så buljongen löser sig.
  6. Smaka av såsen med socker, soja, salt och peppar.
  7. Häll tomatsåsen över kycklingen och broccolin i formen.
  8. Tillaga på 225 grader i ca 30-40 minuter, tills kycklingen är genomkokt.
 
Servera tillsammans med exempelvis kokt ris, eller varför inte ett gäng hemmagjorda klyftpotatisar smaksatta med olivolja, timjan, salt och peppar?!
 
Tips! Vill man ha en lite hetare kyckling kan man med fördel tillsätta lite chilifingor eller cayennepappar till tomatsåsen också.