Powered by Jasper Roberts - Blog

Enkel fiskgratäng

God söndagsförmiddag!
 
Ja, nu är jag hemma med halmen igen så att säga! Dyngspasset på jobbet är avklarat för denna helgen, och nu har jag precis varit ute vid elljusspåret och hämtat hem min son som varit på 'Mulle' med sin lilla kompis idag. Nu är hela famlijen samlade igen med andra ord. Vi får dock passa på att mysa lite nu, för sen i eftermiddag får min son besök av en kompis som ska vara här och leka idag. 
 
Snart är det ju dock dags för lunch, så jag tänkte ställa mig och slänga ihop ett gäng pannkakor! Jag måste bara bestämma mig för vilken sort jag ska göra först - amerikanska eller svenska. Barnen vill helst ha svenska, men jag vill helst ha amerikanska, tillsammans med blåbären jag köpte igår... Ja, det får nog bli amerikanska denna gången, för jag är galet sugen på blåbärspannkakor! Det är verkligen något av det bästa jag vet! Känner man mig så vet man i och för sig allt allt med blåbär är typ det bästa jag vet! 
 
Vad ska ni själva äta idag? Till lunch, till middag?
 
Får jag kanske föreslå en enkel, men smarrig, fiskgratäng till söndagsmiddag? Här hemma älskar hela familjen fiskgratäng, men vi har inte det jätteofta eftersom jag i ärlighetens namn tycker det är lite tråkigt att tillaga, hur gott det än är. Man kan ju dock göra det så enkelt som möjligt för sig när man gör fiskgratäng. Självklart är det ju alltid godast med hemmagjort mos, så oavsett så rekommenderar jag alltid att använda hemmagjort mos. Sen är det bara att lägga i fisken och hälla över en sås som tillgagar sig själv i ugnen!
 

Enkel fiskgratäng


4 portioner
 
Potatismos:
  • ca 1 kg mjölig potatis
  • ca 1 dl mjölk
  • ca 2 msk flytande margarin
  • salt och peppar
 
  1. Koka potatisen i lättsaltat vatten.
  2. Vispa den avrunna potatisen tillsammans med mjölken och margarinet till ett fluffigt mos. Smaka av med salt och peppar.
 
Fiskgratäng:
  • 500 gram spättafilé
  • 4 dl matlagningsgrädde
  • 1 fiskbuljongtärning
  • salt och peppar
  • körsbärstomater
 
  1. Rulla ihop spättafiléerna och ställ dem på högkant i mitten på en ugnssäker form.
  2. Klicka ut potatismoset runt kanterna på formen.
  3. Vispa ihop grädden med finriven buljongtärning (använd rivjärnet), salt och peppar.
  4. Halvera körsbärstomaterna och lägg dem ovanpå fisken.
  5. Häll grädden över fisken.
  6. Gratinera i ugnen på 225 grader i ca 15-20 minuter, tills gratängen får fin färg.
 
Servera tillsammmans med en god sallad eller förvällda ärtor.
 
 

Instagram: @vardagsmatalajess  

Vardagsmat a la Jess på Facebook