Powered by Jasper Roberts - Blog

Viltskavsgryta

Hej och godmorgon onsdag!
 
Gårdagen gick i lugnets tecken här hemma, efter att jag spenderat mer än 24 timmar på jobbet innan jag kom hem igår morse. Hela denna veckan är en mastodont-vecka arbetsmässigt sett, men det är det väl värt när nästa veckan väl kommer och jag istället är ledig hela veckan. Jo, mitt schema ser ut så, och jag älskar det! Tänk er själva att få vara ledig "gratis" nästan vartannan vecka, fast man jobbar fullt. Ja, veckorna däremellan blir med andra ord som denna, mastodont-veckor, men det är helt klart värt det om ni frågar mig. Jag tänker framför allt att det gäller att passa på nu innan sonen börjar förskoleklassen efter sommaren, för då är de lediga dagarna med honom förbi för alltid... Ush.
 
Nåja, det är många månader kvar tills dess, så det tänker vi på en annan dag. Nu tycker jag att vi tänker på mat en stund istället, innan jag ska sätta mig i bilen och köra tillbaka till jobbet strax. God och lättlagad mat kan man aldrig få för många recept på tycker jag, så, här kommer ett till! Barnsligt god middag får man på bordet inom loppet av bara en stund om man använder viltskav som huvudingrediens. Skavet går supersnabbt att tillaga och den enda ansträngningen man behöver göra är egentligen att skala potatisen man ska ha till! Detta är helt enkelt ett måste-recept att ha i sin vardagssamling!
 

Viltskavsgryta


4 portioner
 
  • 2 paket kronhjortsskav (eller annan viltskav)
  • 1 gul lök
  • 2 vitlöksklyftor
  • 2 dl creme fraiche
  • 2,5 dl matlagningsgrädde
  • 200 gram färska champinjoner
  • 1-2 tsk dijonsenap
  • 2 tsk kinesisk soja
  • salt och vitpeppar
 
  1. Skala och hacka löken och vitlöken. Skiva champinjonerna.
  2. Fräs den frysta skaven i smör i en gryta. Tillsätt champinjoner, gul lök och vitlök och låt färsa med någon minut, tills löken blir glansig.
  3. Rör ner creme fraiche och senap och häll över grädden.
  4. Koka upp och låt puttra samman in några minuter.
  5. Smaka av med salt, vitpeppar och soja.
 
Servera gärna tillsammans med kokt potatis, kokt broccoli och en stor klick lingonsylt. 
 

Instagram: @vardagsmatalajess  

Vardagsmat a la Jess på Facebook

#1 - - Nina Frogner:

Hej!
Måste fråga...
Kanske inte passande men hur får du ditt järn att öka? Tab? Så fort jag tar niferex el duroferon havererar min mage! Blir stopp DIREKT! Tänkte testa järn i brustabletter nu. Ngn erfarenhet av det?
Ngt som ska vara bra är aloe Vera gel mot förstoppning o en o annan åkomma. Trodde mina tarmar skulle gå isönder härom natten. Sååå ont. Morgonen efter är allt bra igen. En gång i månaden har jag det så. Varje gång med järntab.
Maten rullar på o hade dietistkontakt igår. Vilken kvinna! Allt går på rätt håll o enl henne gör jag rätt 😊 Dock förundras jag över att om jag ska gå upp ett kg måste jag äta 7000 kcal extra?! Låter konstigt?
Ha en skön kväll! Kramar

Svar: Som jag nämnde hade jag lite för långa järnvärde vid min senaste provtagning, så vi får se hur det går nu om ett par veckor när jag ska ta om proverna, men ja, jag äter tabletter. Först år jag Duroferon, men då blev det samma för mig - totalstopp. Fick byta till Niferex och de funkar jättebra för mig! Sen äter jag dessutom multivitaminer också vid sidan om mina vanliga tabletter, på rekommendation av min sköterska. När det var som värst för mig, innan jag bytte tabletter, fick jag köra en kur Movicol då och då, för magens skull. Det kan man köpa receptfritt på apoteket.Skönt att du tycker om din dietist, det är ju verkligen a och o att man känner sig bekväm med den som ska hjälpa en. :-) 7000 låter väldigt extremt i mina öron, men jag är ju ingen dietist. :-) Är det 7000/vecka då eller?
Jessica Fransson

#2 - - Nina Frogner:

Jag tar niferex fyra dagar i månaden o redan efter första tab är det stopp. Har läst om movicol men att det kan förstöra tarmarna? Fick tips om Aloe Vera Gel så det har jag börjat med. Vedervärdig smak men hjälper det så är det värt det!
Enl dietisten behöver man 7000 kcal utöver för att gå upp 1 kg. Jag försöker få i mig lite mer fett u-form av nötter, avokado o olja på gröten så kanske det kan ge mig nåt extra kilo i sinom tid.
Får en irriterad känsla emellanåt att när jag var stor sa ingen något åt mig men nu när jag är smal har det blivit allas angelägenhet att kommentera att jag behöver gå upp i vikt. Inte precis så att jag är en annan person, bara många kilo lättare.
Ikväll med det tacos i omgångar. Det är nog en favorit här eftersom vi har det så sällan. Efter melodifestival och jordgubbar är det sängen som gäller. Ha det så bra!

Svar: Själv äter jag Niferex dagligen, och magen funkar som den ska numera. Det var min operationssköterska som rekommenderade Movicol då för länge sedan, så jag vet inte... Ett annat tips är annars att äta 1 msk matolja/dagen, det ska också hjälpa sägs det - för att smörja systemet liksom. Lycka till!Ja, jag vet vad du menar, fast jag har fått höra vad folk tyckt/tycker om min vikt hela livet... Varför de tror att det är deras rättighet blir i alla fall aldrig jag klok på...
Hoppas du haft en bra helg! :-)
Jessica Fransson

#3 - - Urban Andersson:

Måste säga att det där var väldigt gott. Kommer att fortsätta laga till den :-)

Svar: Vad roligt att höra!! :-D
Jessica Fransson