Powered by Jasper Roberts - Blog

Potatis- och kikärtssoppa med bacon- och äppelfräs

Hej allesammans!
 
Hoppas ni haft en bra torsdag än så länge! Själv har jag spenderat förmiddagen på ett arbetsmöte med några av mina nya kollegor, vilket var väldigt intressant. Så, jag ser fram emot fler gånger. Nu är jag precis hemkommen och är ledig resten av veckan - japp, jag tar med andra ord officiellt helg redan nu! 
Imorgon är vi bjudna på middag hemma hos min goda vän Maria och hennes familj! Det är alltid lika roligt att komma dit, och det var alldeles för länge sedan nu! Vad det kommer bjudas på har jag ingen som helst aning om, men jag är helt övertygad om att det blir något riktigt gott, för det är det alltid! God mat, och framför allt goda vänner, vad mer kan man begära av en fredagskväll? Inget alls om ni frågar mig! 
 
Nu är det ju dock först och främst torsdag, och traditionellt sett soppdag! Vi äter soppa alldeles för sällan här hemma egentligen... Egentligen är det ganska konstigt med tanke på att hela familjen älskar soppa, speciellt min dotter, det är bland det bästa hon vet faktiskt. Det känns dock som att man kanske ibland "glömmer bort" soppmiddagar... Dumt, med tanke på att det är lättlagat, snabblagat och en perfekt rätt att använda som kylskåpstömning om inget annat. Soppa kan man göra väldigt enkelt och med små medel piffa upp till fantastiska höjder! Som denna krämiga soppan piffas upp med ett fräs på bacon och äpple som gör att den enkla soppan helt plötsligt känns mycket lyxigare! 
 

Potatis- och kikärtssoppa med bacon- och äppelfräs


4 portioner
 
  • ca 500 gram potatis
  • 1 burk kikärter, kokta
  • 2 vitlöksklyftor
  • 1 gul lök
  • 2 hönsbuljongtärningar
  • 12 dl vatten
  • 2,5 dl matlagningsgrädde
  • ca 1 msk pressad citron
  • 2 paket bacon
  • 2 röda äpplen
  • ca 15 cm purjolök
  • salt och vitpeppar
 
  1. Häll av och skölj kikärtorna. Skala och tärna potatisen och finhacka löken och vitlöken.
  2. Fräs potatis, kikärtor, lök och vitlök i en stor gryta någon minut.
  3. Häll över vattnet och smula ner buljongtärningarna.
  4. Koka upp och låt koka i ca 20 minuter, tills potatisen är mjuk.
  5. Mixa soppa med en stavmixer och häll sedan ner grädden.
  6. Låt koka upp igen och puttra samman i ca 5 minuter.
  7. Smaka av med salt, vitpeppar och pressad citron. 
  8. Strimla baconet, tärna äpplena och strimla purjolöken. 
  9. Stek baconet krispigt och blanda sedan ner äpple och purjolök. Låt steka med i några minuter.
 
Servera soppan med rejält av bacon- och äppelströssel. 
 

Instagram: @vardagsmatalajess  

Vardagsmat a la Jess på Facebook

#1 - - Nina Frogner:

Hej!
Den soppan såg riktigt god ut. Får jag testa till helgen! Min dag har rullat på med det mesta. Sjukgymnasten tejpade ihop ryggen efter massagen så det känns bra 😊 Kolla min dag!!
07 Havregrynsgröt med mjölk
09 Kvarg med hallon
11 Banan
12.30 Fisk, potatis o bönor
14.45 Knäcke med färskost o kantareller
16 Äpple
18 Våfflor m keso äpple o kanel
20 Smoothie

Godkänt?! 😊
Ha en skön kväll!

Svar: Hej Nina, det tycker jag att du ska göra. Den är lättlagad, jättegod och mättande. :-) Bra att du får må lite bättre i ryggen! :-) Tycker din dag ser alldeles utmärkt ut - Mums, vad jag blev sugen på våfflor nu. ;-)
Jessica Fransson