Powered by Jasper Roberts - Blog

Kycklinggryta med citron och timjan

Hej sköna tisdag!
 
Idag är jag ledig så jag och barnen började dagen med en sovmorgon som vi nu följt upp med soffhäng och filmmys. Härligt med lediga dagar mitt i veckan när man vet att de flesta andra knegar, det känns lite lyxigt. Sen att man ibland jobbar helger när alla andra är lediga, det behöver man ju inte tänka på dagar som denna just... ;-) Det gäller att ta vara på nuet om ni frågar mig!
 
Min lilla dotter sitter just nu och tjatar på mig om att hon vill att vi ska åka någonstans idag, exakt var vet hon inte, men bara att hon vill åka någonstans. Så, vi får se vart det bär hän under eftermiddagen. Jag funderar på en liten visit till Standbjörkets lekplats, vilken är den största lekplatsen i Växjö, men jag får se var vi hamnar. Varken jag eller barnen är jätteförtjusta i att vara allt för många timmar utomhus i kylan - vi är sommarmänniskor alla tre faktiskt.
 
Hur som helst så är det ju dags för lunch nu när som helst. Mina barn har beställt pannkakor, föga fövånande, så det ska jag strax ställa mig och grädda ett stort gäng av. Sen är det ju nästan dags att börja tänka på middagen också, eller planera den i alla fall, om man inte redan gjort det. Tisdagar brukar vara fiskdagar här hemma, men idag är jag väldigt sugen på kyckling faktiskt! Så, vad sägs om en krämig kycklinggryta med frisk smak av citron och timjan som är jättegod och värmade mat som dessutom är snabblagad? Mums!
 
Ha en riktigt härlig tisdag mina vänner! 
 

Kycklinggryta med citron och timjan


4 portioner
 
  • 500 gram kycklingfilé
  • 1 gul lök
  • 2 vitlöksklyftor
  • 2,5 dl matlagningsgrädde
  • 2,5 dl mjölk
  • 1 tsk timjan
  • 0,5 citron
  • 1 hönsbuljongtärning
  • 1 tsk kinesisk soja
  • salt och peppar
 
  1. Skala löken och vitlöken. Finhacka vitlöken och skär den gula löken i små klyftor.
  2. Strimla kycklingfilén och bryn den tillsammans med löken tills kycklingen fått fin färg.
  3. Häll över grädden och mjölken och smula ner buljongtärningen. 
  4. Smaksätt med timjan och soja.
  5. Låt koka upp och puttra samman i ca 10 minuter.
  6. Red av grytan till önskad konsistens.
  7. Smaka av med pressad citron, salt och svartpeppar.
 
Servera tillsammans med ris och lite kokta morötter.
 

Instagram: @vardagsmatalajess  

Vardagsmat a la Jess på Facebook

#1 - - Nina Frogner:

Hej!
En av mina frågor är, hur hinner du allt? Planera mat, laga mat osv... Jag har ett himla sjå att bara få i mig maten 😊 Är nästintill alltid trött till o från o yr i huvudet. Fattar inte vad jag gör för fel mer än att jag misstänker att jag inte får i mig aset jag behöver. Går fortf ner i vikt efter min op. Vill inte gå ner mer, än mindre va så trött o yr.
Det är inga långa promenader jag orkar ta längre o bara tanken av att resa mig ur soffan är energikrävande. Känner mig inte deprimerad utan bara orkeslös 😉
Försöker hitta balansen o tittar på dina recept. Letar alternativ till varm mat, vilket jag sällan är sugen på...
Hoppas din dag är bra!

Svar: Jag lägger ganska mycket tid på både planering, matlagning och sen dessutom att förmedla maten via bloggen också, det stämmer. Å andra sidan så tycker jag att det är väldigt roligt - både att planera och att tillaga och framför allt att blogga om det, så därför känns det inte som ett "måste" för mig. Jag ser det mer som en hobby jag gärna lägger tid på. Tycker man inte att det är roligt så är mitt bästa tips ändå att lägga lite energi på planering! Börja med enkel mat - gärna matiga sallader kanske som är lätta att svänga ihop - och se till att ha alla ingredienser hemma i förväg, så man liksom bara kan göra det. Då behöver man inte tänka så mycket på det, utan det är "bara" att äta. Kanske är det viktigt att även göra en planering för mellanmålen av samma anledning. Då är det bara att följa listan, utan behöva lägga så mycket ångest bakom vad man ska stoppa i munnen och inte. Börja lättsamt, så det inte blir för jobbigt för dig, och det finns ju hur mycket kall mat som helst som man kan äta om man tycker det är oinspirerat att faktiskt tillaga mat. :-)
Jessica Fransson

#2 - - Nina Frogner:

Det skulle ju inte vara aset utan ALLT 😄

#3 - - Carin:

Hej Världens bästa blogg tjej!
Du som hade 2 småbarn som nyss fyllde
Kanske kan ge mig lite tips.
Jag är sååå kass på mat och idéer.
Min son ska nu fylla 4år och vill ha kalas för sina bästa kompisar(killar).min son äter inte korv och häller inget sött typ bullar kakor.
Då undrar jag om du har några idéer på något gott för 6 vilda pojkar på 4-6år.Jag har verkligen ingen idé.
Tusen Tack på för hand.🌹🌹🌹💐

Svar: Hej Carin, och tack snälla! :-D Jag brukar fråga barnen vad de vill ha att äta på sina kalas, i år valde de hamburgare. Så, jag serverade hemmagjorda miniburgare med hemmagjorda bröd och diverse tillbehör, sen fick alla bygga sina egna burgare. Väldigt uppskattat hos både barn och vuxna! Tacos brukar ju annars de flesta barn tycka om - även där kan ju alla välja själva vad de vill ha i sin mat! :-) Fråga din son, kanske har han några idéer själv? :-) Tycker han om glass? Då kanske en enkelt marängsviss kunde vara ett alternativ som efterrätt? Eller om han tycker om frukt så kan man ju faktiskt ha fruktsallad med hans favoritfrukter. :-) Jag önskar dig lycka till med kalasandet och de vilda barnen! :-D
Jessica Fransson

#4 - - Carin:

Hej!
Du är ju för go som tog dig tiden att ge förslag.
Tusen Tack.
Frågade sonen.
Han svarade:mamma jag är barn och lagar inte mat.haha.
Kram och Tack

Svar: Hahaha, vilket underbart svar!! :-D Kram
Jessica Fransson