Powered by Jasper Roberts - Blog

Kalopsgryta

Hej och god förmiddag!
 
Just nu sitter jag på jobbet (bra att man kan tidsinställa inlägg här på bloggen), japp det är en jobbsöndag för min del. Dock bara en halv helg med tanke på att jag var ledig igår. Jag ska dock jobba dubbla pass idag så är bara ledig några timmar i eftermiddag. Funderar på om jag evetuellt ska ta en vända på stan under mina lediga timmar... Det var ju kaos på mellandagsrean i fredags när jag var där, men jag är fortfarande lite sugen på en vända till. Tänker att många kanske håller sig hemma idag eftersom det är söndag? Vad tror ni, vågar jag mig in en liten runda? 
 
Söndag var det ja, och det ska stå en pampig söndagsmiddag på bordet, eller? Gör ni skillnad på vardags- och helgmat? Här hemma gör vi inte det egentligen. Jag kan likaväl göra snabbmat som långkok en vanlig tisdag eller söndag - framför allt gör jag min matplanering efter vad jag är sugen på, eller vad jag har i frysen. Fast visst, det kanske förekommer långkok oftare de dagar man är ledig än annars.
Kalops är ju ett klassiskt långkok, och det är ju galet gott med en riktig skånsk kalops om ni frågar mig. Tycker ni om kalops? Idag tänkte jag komma med ett litet kalops-aktigt middagstips. Ja, jag säger kalops-aktigt för det är inte en kalops, men det är en gryta med smak av kalops. Låter det gott? Ja, det är det också!
 

Kalopsgryta

  
4 portioner
 
  • 500 gram fläskkött
  • 2 stora morötter
  • 1 gul lök
  • 2,5 dl matlagningsgrädde
  • 2 dl mjölk
  • 4 dl vatten
  • 1 köttbuljongtärning
  • 1-2 msk kinesisk soja
  • ca 3-4 msk vetemjöl
  • 10 kryddpepparkorn
  • salt och svartpeppar
 
  1. Skala och slanta morötterna, och skala och hacka löken.
  2. Skär köttet i tärningar och bryn det tillsammans med löken i en stekgryta.
  3. Strö över mjölet och rör runt.
  4. Häll över grädde, mjölk och vatten och tillsätt morotsslantar, soja, kryddpepparkorn och smula ner buljongtärningen. 
  5. Koka upp och låt puttra samman i ca 15-20 minuter, beroende på hur stora köttbitarna är. 
  6. Smaka av med salt och peppar.
 
Servera tillsammans med kokt potatis och kokta rödbetor. 
 

 

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Instagram: @vardagsmatalajess  

Vardagsmat a la Jess på Facebook