Powered by Jasper Roberts - Blog

Hemmagjord Calzone

Gott Nytt År! Välkommen 2015!

 
Nytt år, nya möjligheter! Jag hoppas att ni alla hade en alldeles fantastisk Nyårsafton igår tillsammans med familj och goda vänner! Mycket god mat och eventuellt skålande för att fira in det nya året? Nu håller vi alla tummar vi har att 2015 blir precis så där bra som vi alla förtjänar.
 
Idag är det alltså den 1/1 och således Nyårsdagen. Nyårsdagen är ju numera även känd som Internationella Pizzadagen och är den dag på året då det säljs mest pizza runt om i landet! Självklart ska vi ju då äta pizza, men istället för att köpa hem så kan man lika väl göra en egen. Det går lika snabbt och är minst lika gott, om inte godare! 
 
Vad brukar ni köpa för pizza?
 
En av mina favoritpizzor är den gamla klassikern Calzone - ni vet, inbakad med en massa tomatsås, ost och skinka. Jag tröttnar nog aldrig på Calzone faktiskt... Det är dock lika lätt att göra en egen Calzone som vilken annan pizza som helst, så varför inte? Testa vet jag, gärna redan idag, pizzadagen till ära.
 
 

Hemmagjord Calzone


4-6 portioner
 
Pizzadeg:
  • 6 dl vetemjöl
  • 1 tsk salt
  • 3 tsk bakpulver
  • 75 gram margarin
  • 2,5 dl mjölk
 
  1. Värm margarinet och mjölken till degen tillsammans tills margarinet smält.
  2. Blanda samman vetemjöl, salt och bakpulver och häll sedan ner degvätskan.
  3. Rör ihop till en deg som sedan kavlas ut på ett bakplåtspapper med hjälp av mjölad kavel. 
 
Tomatsås:
  • 1 burk krossade tomater
  • 1 vitlöksklyfta
  • basilika
  • oregano
  • salt och peppar
 
  1. Pressa vitlöksklyftan och blanda samman alla ingredienser. Smaka av med salt och peppar.
  2. Bred ut tomatsåsen på halva pizzadegen.
 
Fyllning:
  • 300 gram strimlad kokt skinka
  • 1-2 bollar mozzarella
  • 1 knippe färsk basilika
 
  1. Fördela skinka jämt över den tomatsåsklädda delen av pizzadegen.
  2. Dela/dra mozzarellan i bitar och fördela den jämnt över skinkan.
  3. Finhacka basilika och strö över den.
  4. Vik den "torra" delen av pizzadegen över den fyllda och nip ihop kanten. 
  5. Grädda på 225 grader i ca 15-20 minuter.
 
Servera gärna pizzan tillsammans med en god grön- eller pizzasallad.

Tips!
Stansa ut mindre rundlar av degen och gör minipizzor, som jag gjort här. Perfekta små portionsbitar som är lätta att frysa in om det skulle bli några över! Tänk på att gräddningstiden eventuellt behöver kortas ner ett par minuter, håll koll på ugnen. 



 

Instagram: @vardagsmatalajess  

Vardagsmat a la Jess på Facebook