Powered by Jasper Roberts - Blog

Saffransbullar med mandelmassa

Stämingsfull tredje advent och Lucia till er alla!
 
Idag är det redan dags att tända ljus nummer tre i ljusstakarna mina vänner. Tiden flyger förbi som den alltid gör vid denna tiden helt enkelt, och det är ganska lite någon av oss kan göra åt det. Om det känns som att det snart är jul dock? Nja, inte direkt va? Här har i alla fall inga julkänslor över huvud taget infunnit sig ännu så länge trots att nästan alla klapparna är inköpta sen ett tag tillbaka. Det kan förvisso ha med avsaknade av snön att göra, men eftersom jag inte tycker om snö, så klagar i alla fall inte jag på det faktum att jag fortfarande ser gräsmattor och barmark vart jag än tittar. Nej, jag klagar definitivt inte vill jag lova. Något som jag tycker är mysigt med denna årstiden är dock alla tända ljus och alla goda adventsfikor, mums.
 
Det är ju inte bara tredje advent idag, utan även Luciadagen! Har ni fått njuta av något Luciatåg i år än kanske? Själv var jag på lucia i torsdags med jobbet, och nästa vecka ska de lussas på dotterns förskola, så jag får minsann se inte mindre än två i år. Dottern insisterar på att vara just Lucia, så idag ska vi plocka fram särken och se om den fortfarande passar, eller om ett inköp är på sin plats. 
 
Vi ska dessutom på en lite utflykt ner till min hemort idag, jag och barnen. Vi ska köra ner till Blekinge nu efter frukost där vi ska hälsa på min älskade mormor som fyllde år i torsdags, och sen ska vi hem till mamma där hon utlovat julgodisbakning med barnen. Ja, ni hör ju själva att oss kommer det i alla fall inte gå någon nöd på när det kommer till godsaker idag i alla fall - fika och godis för hela slanten. 
Vill ni också kanske baka idag? Ja, men då ska jag så klart hjälpa er med lite inspiration för vad ni kan baka en dag som denna. Eftersom det som sagt är Luciadagen krävs det ju nästan saffransbak, eller vad säger ni? Jo, självklart är Lucia = saffran! Därför vill jag idag tipsa om saftiga gyllengula vetebullar med en mild fyllning av mandelmassa som gör vilken adventsfika som helst till en stämningsfull och god stund. Denna degen är dessutom en ren fröjd att jobba med, så har ni inte testat den innan så är det hög tid nu! 
 

Saffransbullar med mandelmassa

 
ca 40 stycken
 
Fördeg:
  • 5 dl mjölk
  • 1 paket torrjäst för söta degar
  • 1 gram saffran (2 pkt)
  • 8,5 dl vetemjöl
 
Deg:
  • 150 gram rumstempererat smör
  • 2,5 dl socker
  • 2 krm salt
  • 5,5 dl vetemjöl
 
Mandelmassefyllning:
  • 250 gram mandelmassa
  • 2 msk socker
  • 1 msk vaniljsocker
  • 150 gram rumstempererat smör
 
Pensling och garnering:
  • 1 ägg
  • pärlsocker
 

  1. Fördeg: Värm mjölken tillsammans med saffranet tills det blir 40 grader varmt.
  2. Blanda mjölet med jästen i en stor bunke.
  3. Häll över saffransmjölken och knåda till en klibbig deg, gärna med hjälp av assistent, i ca 5 minuter.
  4. Lägg en bakduk över degen och låt den vila i 20 minuter.
  5. Deg: Häll i smör, socker, salt och resterande vetemjöl i degbunken. 
  6. Kör i assistenten tills det blir en smidig, glansig deg som släpper bunkens kanter.
  7. Lägg en bakduk över och låt vila i ytterligare 30 minter.
  8. Mandelmassefyllning: Rör samman alla ingredienserna till fyllningen, till en slät och fin fyllning. 
  9. Bullar: Dela degen i fyra lika stora delar och kavla ut dem till ca 0,5 cm tjocklek.'
  10. Bred ut fyllningen i ett jämnt lager över degen. 
  11. Vik degen på mitten  och skär sedan ut 10 plattor. Skär en skåra i mitten på varje platta (lämna en liten bit oskårad i änden så den håller ihop), snurra ändarna motsols mot varandra och snurra sedan ihop dem.
  12. Lägg snurrorna på en bakplåtspappersklädd ugnsplåt. 
  13. Låt jäsa under bakduk i 1-2 timmar.
  14. Pensla bullarna med ägg och strö över pärlsocker.
  15. Grädda på 200 grader i ca 15 minuter, tills de fått fin färg.
 
Tips!
Det kan vara fint, och gott att byta ut pärlsockret och garnera med mandelspån istället. 
 
 


Instagram: @vardagsmatalajess  

Vardagsmat a la Jess på Facebook

#1 - - Kina:

Saffransbullar denna årstid kan man inte få för mycket av, älskar denna gula bulle