Powered by Jasper Roberts - Blog

Pepparkaksrulltårta med smörkräm

Godmorgon, godmorgon mina vänner!
 
Idag var jag uppe långt innan tuppen igen känns det som... Japp, en tidig dag på jobbet idag med andra ord, och dessutom blir det en sen kväll ikväll. Nej, jag ska (för en gångs skull) inte jobba precis hela dagen faktiskt, utan ikväll är det dags för julbord med jobbet! Ja, hela skaran ska bli bjudna på julbord på Solviken ikväll, och det är något som jag ser fram emot väldigt mycket! Jag menar, vad är det inte att se fram emot egentligen: god (gratis) mat och trevligt sällskap! Vem skulle inte se fram emot något sådant!?
Vi ska ju, som jag nämnt, spela julklappsspelet också, och julkappen är ju inhandlad, och numera också nerpackad i min handväska så jag inte ska glömma den. Jag har sådan tur att min fina Maria lånar ut sin dusch och sitt sällskap i eftermiddag innan julbordet eftersom jag inte hinner hem emellan, så bäst att jag får med mig allt nu! 
 
Hur är det med er då? Vad hittar ni på en lillördag som denna? 
 
Har ni börjat räkna ner mot jul nu? Jag slog in några av de första julklapparna i går eftermiddag, och nog tusan kände jag med en gång att jag var sugen på att julbaka! Det slår aldrig fel! Klockan var dock alldeles för mycket, så det blev inget bakade just igår i alla fall, och ikväll hinner jag ju inte heller... Men imorgon så! 
 
Få saker förknippas kanke med julbak lika mycket som... Pepparkakan! Ja! Älskade pepparkakan som är ett måste i alla (?) svenska hushåll vid denna årstiden. Veckas tema är ju därmed givet: TEMA: PEPPARKAKA förstås! Kombinationen kanel, ingefära och nejlika är väldigt svårslagen och passar i de flesta bakverk faktiskt! Ja, för man kan ju faktiskt baka andra bakverk med pepparkakssmak än just klassiska, spröda pepparkakor. 
Vad sägs exempelvis om att förvandla en helt vanlig, klassisk rulltårta till en julfavorit med enkla medel!? Lite kryddor för smaksättning och du har en given saftig och extremt lättbakad julfavorit till hands inför kommande adventsfikor! 
 

Pepparkaksrulltårta med smörkräm


1 rulltårta
  • 4 ägg
  • 2,5 dl strösocker
  • 1 dl potatismjöl
  • 2 tsk bakpulver
  • 2 tsk kanel
  • 1 tsk ingefära
  • 1 tsk mald nejlika

Smörkräm:
  • 150 g smör, rumsvarmt
  • 3 dl florsocker
  • 1 äggula
  • 2 tsk vaniljsocker
  • 1 citron
 
  1. Vispa samman äggen och skcret pösigt.
  2. Rör ner kanel, ingefära, nejlika, bakpulver och potatismjöl till en jämn och slät smet.
  3. Bred ut smeten på en bakplåtspappersklädd ugnsplåt.
  4. Grädda på 200 grader i ca 10 minuter.
  5. Stjälp upp kakan på sockrat bakplåtspapper och låt kallna helt.
  6. Riv cironskalet.
  7. Vispa samman alla ingredienserna till smörkrämen.
  8. Bred ut smörkrämen på kakbottnen och rulla ihop från långsidan till en rulle.
  9. Låt kakan vila kallt en stund innan servering.
 
Skiva upp i skivor och njut, bara njut!  
 

Instagram: @vardagsmatalajess  

Vardagsmat a la Jess på Facebook

#1 - - Anonym:

Låter jätte gott men vad ska citronskalet vara till?

#2 - - Anonym:

Såg nu ;)