Powered by Jasper Roberts - Blog

"Evas bröd"

Hej lillördag!
 
Hoppas ni alla fått en god natts sömn och är redo att ta er an denna onsdag? Själv har jag precis packat min övernattningsväska eftersom jag ska spendera de kommande 24 timmarna på jobbet. Ja, jag har ju sådana pass med jämna mellanrum... Denna dagen börjar dock med ett möte med kombinerad utbildning som jag ser fram emot, så denna förmiddagen kommer garanterat gå snabbt i alla fall. Eftermiddagen ska jag och min fina Maria dessutom spendera på jobbet tillsammans, och det klagar jag aldrig på minsann! Innan jag vet ordet av kommer det säkert vara torsdag morgon och jag får köra hem igen ska ni se! 
 
24 timmar ja... Det fick mig dessutom att tänka på ett annat 24-timmars projekt i köket, nämligen ett brödbak! Ja, nu var det längesedan jag tipsade om något gott bröd här på bloggen, så det är hög tid! Dessutom är det ju, som ingen kan ha missat, alldeles strax jul, och nybakad bröd på julbordet är ju nästan ett måste, eller vad säger ni? Jo, det tycker jag i alla fall. Måste det vara vörtbröd då? Nej, det måste det så klart inte! Alla tycker inte om vörtbröd, och även om man gör det så kan ju vara gott med lite variation i brödkorgen oavsett tycker jag. 
Så, idag ska ni få ett brödtips av mig som verkligen är busenkelt! Ett recept jag fått från en bekant som heter Eva, som fått det av sin sonhustru som bor i Oslo... Ja, ni hör ju själva - det kommer långväga ifrån. Dessutom måste det även jäsa "långväga"... Ja, det måste jäsa i 24 timmar innan man kan baka av det, men själva jäsningen sköter ju sig själv, så det är ju bara att ställa formen i en hörna av köket och sen fortsätta med vardagen som vanligt. Själva degen är dessutom bokstavligen bara att röra ihop, och tar max fem minuter av din tid, och det kan man väl knappast klaga på när det kommer till ett brödbak va? Nej, jag menar väl det! Så, sätt degen idag, och baka ut det imorgon, sen är det bara att njuta av nybakat bröd till julbordet, eller helt enkelt till frukostkaffet en helt vanlig vardag. 
 
Ha nu en riktigt bra onsdag mina vänner! 
 

"Evas bröd"


1 brödlimpa
 
  • 6 dl vetemjöl
  • 2dl grahamsmjöl
  • 1 dl rågmjöl
  • 1 tsk torrjäst
  • 1 tsk salt
  • 1 tsk farinsocker
  • 4 dl kallt vatten
 
  1. Rör ihop alla ingredienserna till en klibbig deg.
  2. Olja en avlång bakform, ca 1,5 liter.
  3. Häll degen i bakformen.
  4. Låt jäsa i rumstemperatur i 24 timmar.
  5. Grädda brödet på 200 grader i ca 45 minuter.
 
Låt svalna, skär upp och njut! 
 
 

Instagram: @vardagsmatalajess  

Vardagsmat a la Jess på Facebook