Powered by Jasper Roberts - Blog

Röd kräftgryta

Välkommen freeeeeeedag!!
 
Äntligen fredag igen, och det är alltid lika välkommet! Speciellt just denna fredagen är dessutom lite extra välkommen eftersom vi idag ska hem till våra goda vänner Maria och hennes familj där vi tänkte spendera eftermiddagen och kvällen. Fika vid sjön och sen grillkväll på det är planen för dagen!
 
Ja, sommaren har ju äntligen kommit för tillfället så det gäller verkligen att passa på att lapa upp vartenda stråle värme vi bara kan innan hösten och vintern kommer igen. Igår var vi inte inne många minuter, varken jag eller barnen och jag älskar det! Förmiddagen igår spenderade vi dessutom nere på skolan. Nästa vecka är det åter till verkligheten på allvar nämligen då dottern ska tillbaka till förskolan efter ett långt sommarlov, och min son ska börja fritids nere på skolan. Så, igår var vi och hälsade på nere på fritds på skolan för att sonen skulle få se var det är han ska vara numera, hälsa lite på personalen och så vidare. Med tanke på att han protesterade högljutt när vi skulle gå därifrån ett par timmar senare, så tror jag att han kommer trivas så bra så. 
 
Sommaren har ju som sagt äntligen kommit, så nu gäller det att njuta av de där sommarkvällarna på altanen tillsammans med nära och kära! Vad ska man bjuda på då? Måste man grilla? Nej, självklart inte! I onsdags var det ju nämligen kräftpremiär, så vad kan passa bättre att bjuda på i denna augustivärme än kräftor! 
Kräftskiva är ju kanske det första man tänker på, men det finns ju så mycket annat gott man kan göra med kräftor också! Som denna härligt röda "grytan" fylld med godsaker som passa minst lika bra på en bjudning som en traditionell kräftskiva! Eller, varför inte servera den som en del av kräftskivan - ju fler kräftor på bordet desto bättre, väl?

Röd kräftgryta

 
4 portioner
  • 3 dl okokt ris
  • 1 röd chilifrukt
  • 4 salladslökar
  • 2 vitlöksklyftor
  • 1 röd paprika
  • 1 liten zucchini
  • 1 fiskbuljongtärning
  • 4 dl vatten
  • 1 tsk spiskummin
  • 1 burk krossade tomater
  • 1 msk farinsocker
  • ca 400 gram kräftstjärtar
  • 1 msk basilika
  • salt och svartpeppar
 
  1. Koka riset enligt anvisningarna på förpackningen.
  2. Halvera chilifrukten och skrapa ur kärnorna. Finhacka chilin.
  3. Skiva salladslöken, och skala och skiva vitlöken i tunna skivor.
  4. Strimla paprikan, dela zucchinin och skär den i halvmånar.
  5. Fräs chili, vitlök och spiskummin i några minuter.
  6. Tillsätt vitlöken och paprikan och låt fräsa med ytterligare någon minut.
  7. Häll över vattnet och smula ner buljongtärningen.
  8. Koka upp och låt puttra samman i ca 10-15 minuter.
  9. Lägg i zucchinin och strö över farinsockret.
  10. Häll över de krossade tomaterna och basilikan och låt koka sakta tills zucchini mjuknat.
  11. Smaka av med salt och svartpeppar.
  12. Ta bort pannan från värmen och vänd ner kräftstjärtarna, så det precis bara blir varma.
 
Servera grytan tillsammans med riset. 
 
 
 
 Instagram: @vardagsmatalajess  
#1 - - Fani:

Gud vad god den såg ut och lät att vara :)

Svar: Tack tack! Väldigt enkel att göra dessutom. :-)
Jessica Fransson