Powered by Jasper Roberts - Blog

Lingonkaka - Upside downcake

Välkommen september! 
 
God förmiddag allesammans och välkommen hösten! Ja, nu är det ju faktiskt officiellt höst om man slänger en liten blick på alamanackan... Jo, det står minsann september idag redan! Dags att börja leta fram höstjackan ur gömmorna, och likaså långbyxorna och de stora, varma koftorna. Tycker ni om hösten? Hur mycket jag än älskar sommaren så tycker jag väldigt mycket om hösten också faktiskt. Inte minst tack vare de nyss nämnda stora, varma koftorna! Ja, jag är en riktig koft-människa och har nästan alltid en kofta på, eller med, mig vilken säsong det än är. 
Förutom kläderna, så ja, inte helt otippat så älskar jag ju maten! Hösten är ju grytornas säsong, och soppornas, och gratängernas säsong! Den där varma, trygga maten som liksom helt enkelt känns som hemma. Har ni hört uttrycket comfort food någon gång? Ja, det är liksom höstmat i ett nötskal för mig. Rotsaker i massor, och äpplen i stora högar... Ja, det är höstmat mina vänner.
 
Detta är ju dessutom skogens säsong, och då menar jag framför allt alla härliga svampar och bär som finns att hitta just nu vid denna tiden. Kantareller, lingon och, mina personliga favoriter, blåbär. Ja, blåbär är det allra godaste jag faktikt kan tänka mig, men just idag tänkte jag att vi skulle lägga lite fokus på lingonen. De där härligt röda små prickarna som liksom lyser genom skogssnåren! 
Man kan ju göra så mycket mer av lingon än bara sylt, även om lingonsylt är väldigt gott och ett absolut måste-tillbehör till många husmansklassiker. Något man kanske inte associerar med lingon så ofta är bakverk och desserter, men faktum är att lingonen gör sig ypperligt bra till både och! Vad sägs exempelvis om en barnsligt lättbakad upside downcake med smak av lingon?! Inte bara rubinröd och vacker att se på, men en perfekt höstdessert, eller höstfika i goda vänners lag! 
 

Lingonkaka

 

ca 10 bitar
 
  • 50 gram smör
  • 3 ägg
  • 2 dl socker
  • 1 tsk vaniljsocker
  • 0,5 tsk kardemumma
  • 1 tsk bakpulver
  • 3 dl vetemjöl
 
Topping:
  • 2 msk smör
  • 3 dl lingon
  • 1 dl socker
 
 

  1. Smörja och mjöla en bakform som rymmer ca 1,5 liter.
  2. Smält smöret till toppingen och häll i bottnen på formen.
  3. Strö över lingonen och sedan sockret.
  4. Smält smöret till kakan och låt svalna.
  5. Vispa samman ägg och socker vitt och pösigt.
  6. Rör ner de torra ingredienserna.
  7. Vänd sist ner det avsvalnade smöret och rör tills det blir en slät smet.
  8. Ringla ut smeten över lingonen i formen.
  9. Grädda i nedre delen av ugnen på 175 grader i ca 45 minuter.
  10. Låt kakan svalna i formen och vänd sedan den upp och ned.
 
Strö gärna lite extra lingon över kakan och pudra med florsocker vid servering. Avnjut sedan tillsammans med en liten klick vispad grädde eller creme fraiche. 
 
Tips!
Inte så förtjust i lingon? Man kan givetvis göra kakan med vilka bär som helst, ta de ni tycker om! Den är dessutom jättegod att baka med frukt - vad sägs exempelvis om min saftiga Pineapple Upside Downcake!? 
 
 
 
 

Instagram: @vardagsmatalajess  

Vardagsmat a la Jess på Facebook