Powered by Jasper Roberts - Blog

Lammbiff i tomatsås

God, tidig, morgon!
 
Fredag igen, äntligen, och idag är jag ledig! Jag och barnen är hemma och ska strax sätta oss och äta frukost tillsammans. Sen tänkte jag att det skulle dröja ett tag innan vi tar oss ur pyjamaserna idag, ni vet, bara för att vi kan. Härligt!
Resten av dagen då? Tja... Barnen ska på kalas i helgen och vi ska fixa en present till deras kompis som fyller år. Min son har informerat mig om att kompisen tycker om att leka med dinosaurier, så vi får se vad vi kan hitta på med det temat i bakhuvudet. Har ni några bra tips är de välkomna!
 
På tal om tema... Senare under dagen dyker det upp en liten temavecka här på bloggen, som ni absolut inte får missa! Nyfikna på på det är? Kika in igen under eftermiddagen så får ni se!
 
Strax frukost här som sagt, men innan dess: middag! Ja, här på bloggen dvs. Idag vill jag tipsa om så kallad 'storbiff' som min mamma kallar det. När jag växte upp så var detta en av min och min brors favoriträtter, och mamma gjorde det ofta - en enda stor biff som hon servera tillsammans med kokt potats och gräddsås. Oh my, så gott det är! Jag har gjort en liten version av min mammas storbiff... Jag har bytt ut blandfärsen mot lammfärs och gräddsåsen mot tomastsås. Oh my, så god, även min version, är! Fredagsmiddag deluxe mina vänner!
 

Lammbiff i tomatsås


4 portioner
 
  • 500 gram lammfärs
  • 1 gul lök
  • 1 ägg
  • salt och peppar
  • 400 gram passerade tomater
  • 1 dl matlagningsgrädde
  • 0,5 tsk kinesisk soja
  • 1 msk mynta
  • 2 tsk kalvfond
  • ca 8 körsbärstomater
  • ca 0,5 dl riven parmesanost
 
 


  1. Skala och finhacka löken.
  2. Blanda samman lök, lammfärs, ägg och salt och peppar till en smidig färssmet.
  3. Platta ut färsen till en stor biff i en stekpanna och stek i ca 5 minuter per sida. Lägg över biffen i en ugnssäker form.
  4. Blanda samman grädde, passerade tomater, soja, fond och mynta i en gryta och låt koka upp. Smaka av med salt och peppar.
  5. Häll såsen över biffen i formen.
  6. Halvera körsbärstomaterna och lägg dem ovanpå biffen. Toppa med parmesanosten
  7. Gratinera på 225 grader i ca 10 minuter.
 
 
Servera tillsammans med hemmagjorde klyftpotatis och en god sallad.
 

Instagram: @vardagsmatalajess  

Vardagsmat a la Jess på Facebook