Powered by Jasper Roberts - Blog

Fläskkarré Bourguignon

God förmiddag, god förmiddag!
 
Sista dagen på helgen redan... Nämnade jag att jag tyckte att tiden går alldeles för snabbt? Själv spenderar jag även denna dagen på jobbet, men jag är ledig ikväll, så jag ser fram emot lite söndagsmys med min lilla familj.
 
Först ska dock arbetsdagen avklaras, och dagar som denna när regent öser ner utanför fönstrena och solen lyser med sin frånvaro, ja, då är ganska skönt att hålla sig inne tycker jag. Den ruggiga dagen till ära tänkte jag bjuda er på ännu en höstvärmade gryta, nämligen en Bourguignon. En klassisk fransk gryta med många goda smaker som gärna får puttra på spisen halva dagen. En klassisk Bourguignon ska göra på oxkött, men jag gör ofta min på fläskkarré istället. Det går precis lika bra, och blir minst lika gott!
 

Fläskkarré Bourguignon

 
4-6 portioner
 
  • 500 gram fläskkarré
  • 200 gram rökt sidfläsk
  • 1 gul lök
  • 1 stor morot
  • 3 vitlöksklyftor
  • 2 tsk timjan
  • 3 lagerblad
  • 4 dl vitt vin
  • 1,5 msk vetemjöl
  • 1 dl vatten
  • 200 gram champinjoner
  • 2 dl syltlök
  • salt och peppar
 
  1. Skär köttet i bitar (det går lika bra att använda karrékotletter, som karré i bit), och bryn det i en stekgryta. Krydda med salt och peppar och ta upp köttet ur grytan och lägg det åt sidan så länge.
  2. Strimla fläsket. Skala och hacka lök, morot och vitlök.
  3. Fräs fläsket tillsammans med lök, vitlök och morot i stekgrytan några minuter och lägg sedan i köttet igen.
  4. Tillsätt timjan och lagerblad.
  5. Pudra över vetemjölet och rör om.
  6. Häll över vin och vatten. Koka upp och låt puttra på svag värme under lock i minst 1 timme, gärna längre.
  7. Klyfta champinjonerna och stek dem. Lägg ner dem i grytan tillsammans med syltlöken när ca 10 minuter av koktiden återstår.
  8. Smaka av med salt och peppar.
 
Servera Karré Bouguignon med kokt potatis eller potatisgratäng och en god sallad.
Det är även väldigt gott med lite vitlöksbröd till grytan, att doppa i den goda såsen!
 

Instagram: @vardagsmatalajess  

Vardagsmat a la Jess på Facebook