Powered by Jasper Roberts - Blog

Heta räkor med minimajs

God... tja... kväll lördag!
 
Det är ju nästan kväll i alla fall denna underbart soliga lördag! Det märks verkligen att sommaren är på väg nu, och jag hoppas denna ljuvliga värmen håller i sig nu hela vägen fram till hösten! Det är denna årstiden jag lever för vill jag lova!
 
Här har vi bara haft det lugnt och skönt idag! Efter frukost tog jag med mig barnen ut på en liten cykeltur i kvarteret - äntligen kan de få användning för cyklarna de båda fick i fördelsedagspresent! 5-åringen har ganska bra koll på att cykla nu och 3-åringen lär sig för fullt. Hon tycker det är jobbigt i uppförsbacke och hon har inte riktigt koll på det där med att bromsa ännu, men det går framåt!
Nu i eftermiddags fick vi ett litet spontanbesök av min bror och min brorson som kom och hälsade på. Jätteroligt! Kusinerna har hoppat studsmatta och spelat boll och haft jätteroligt tillsammans ute på gräsmattan medan föräldrarna har suttit och tittat på från solstolarna. ;-)
 
Nu har lillebror och brorson precis åkt hem igen, och här ska det strax sättas igång och lagas mat. Vad blir det då för mat? Jo, som många andra drar vi igång grillen ikväll! Förhoppningsvis håller dessutom värmen i sig ett litet tag till så att vi även kan duka upp middagen på altanen, men vi får se.
För dem av er som inte grillar ikväll tänkte jag komma med ett annat tips. Ett skaldjurstips som går snabbt att tillaga och som är supergott verkligen, dessutom är det lite sting i denna rätten som passar perfekt till helgmiddagen! 
 

Heta räkor med minimajs

 
4 portioner
 
  • 250 gram skalade räkor
  • 4 schallottenlökar
  • 1 konservburk minimajs
  • 1 vitlöksklyfta
  • 2 dl creme fraiche
  • 1,5 dl vitt vin
  • 2 tsk tomatpuré
  • 1 krm cayennepeppar
  • ca 2 dl riven ost
  • salt och peppar
 
 
 
 
  1. Finhacka löken och dela majsen i bitar. Fräs lök och majs tillsammans med pressad vitlök i lite olja.
  2. Blanda ner creme fraiche, vin, tomatpuré och cayennepeppar. Låt sjuda upp.
  3. Tillsätt räkorna men låt dem inte koka.
  4. Smaka av med salt och peppar.
  5. Lägg alltsammans i en ugnssäker form och strö över osten.
  6. Gratinera på 200 grader ca 10 minuter.
 
Servera tillsammans med vitlöksbröd och en krispig sallad.
 
 
Tips!
Vill man hålla nere kalorierna ytterligare så skippa ugnsgratineringen helt och häll upp räkorna direkt ur grytan. Personligen rekommenderar jag dock ugnsgratineringen då osten ger rätten precis det där lilla extra man vill åt!