Powered by Jasper Roberts - Blog

Skånsk äppelpaj

Hej igen!
 
Är ni trötta på fika än? Inte? Vilkent tur! Jag tänkte nämligen bjuda på ännu en godsak idag! Visserligen är det lucia idag och 3:e advent imorgon, så de flesta kanske mumsar på just lussebullar och pepparkakor hela helgen? Andra kanske är sugna på något annat, kanske till efterrätt en fin decemberlördag som denna? Då har jag ett förslag på en riktig klassiker bland svenska klassiker - äppelpajen! Ja, skånsk äppelpaj dessutom. Perfekt nu när man ska göra sig av med alla höstäpplen man plockat och vill ha något extra gott efter middagen. 
Min sambo och hans familj är skåningar, så då ska det så klart vara skånskt, så just denna skånska äppelpajen, den bjuder alltid min svärfar på. Den är den givna efterrätten till Gåsamiddagen vi äter för att fira Mårten Gås varje november, och den är lika god vilken dag i veckan som helst. Man bör dessutom faktiskt ha en rejäl klick med vaniljsås till, för det hör liksom till! 
 

Skånsk äppelpaj


6-8 portioner
 
  • ca 4 stora äpplen
  • 2 dl ströbröd
  • 2 dl äppelmos
  • 0,5 dl socker
  • 0,5 tsk kanel
  • 50 gram smör
 
  1. Skala, kärna ur och skiva äpplena.
  2. Lägg hälften av ströbrödet i botten på en pajform.
  3. Rör samman äppelskivor, äppelmos, socker och kanel och lägg äppelblandningen i formen.
  4. Strö över resten av ströbrödet och toppa med hyvlade smörskivor. 
  5. Grädda pajen på 175 grader i ca 30-40 minuter, tills äpplena är mjuka. 
  6. Tips! Lägg eventuellt lite folie över pajen mot slutet av gräddningstiden om den börjar bli för mörk. 
 
Servera pajen tillsammans med vaniljsås, glass eller vispad grädde.
 

Instagram: @vardagsmatalajess  

Vardagsmat a la Jess på Facebook