Powered by Jasper Roberts - Blog

Hastbullar

Hej igen!
 
Vet ni vad vi gjort idag ännu så länge? Ingenting! Eller ja, jag har tvättat ett par maskiner och kört diskmaskinen, men i övrigt verkligen ingenting och det är sååå skönt! Vi har precis ätit varsin varm macka till mellanmål och det är verkligen minimal ansträning det med - och exakt på detta sätt tänker jag fortsätta denna fredag, lugnt och oambitiöst! 
 
Eventuellt tänkte jag baka något lite senare... Jag blev lite sugen på att baka för en stund sen nämligen, så jag ska bara bestämma mig för vad jag ska baka också. Jag skulle vilja göra något med lakrits eftersom det faktiskt är lakritsens dag imorgon (jo, det finns ju dagar för nästan allt vet ni). Kanske en rulltårta av något slag? Det går ju snabbt och är enkelt... Ja, jag får se vad det kan tänkas bli! Har ni några bra lakritstips till mig kanske, något jag absolut inte får missa att baka liksom?!?
 
Den sista tiden har det blivit mycket klassiska bakverk när jag står vid bakbordet. Jag har lite snöat in på just klassikerna känner jag, de håller ju i alla väder verkligen! Det är så mycket nyskapande på bakfronten numera, och det är verkligen jättekul det med, men jag tycker inte man ska glömma bort de gamla godingarna! Ni vet, småkakor och andra bakverk som mormor brukade bjuda på när man var liten? Minns ni dem? Hallongrottornachokladsnittarna, kanelbullarna och sockerkakorna? Bara för att nämna några.
Hastbullar tillhör också kategorin klassiker och jag bakade ett riktigt stort gäng igår på jobbet så det har lite fika nu under helgen när jag är ledig. Har ni ätit hastbullar någon gång? Det är en riktig "sju sorters kakor-klassiker" som inte bara är jättegoda, men som också går löjligt snabbt att baka! Perfekt när man får gäster lite oväntat, eller kanske bara vill fylla upp frysen liten snabbt och enkelt! Har ni inte provat innan, så är det verkligen hög tid nu tycker jag!
 

Hastbullar

 
ca 20 stycken
 
  • 5 dl vetemjöl
  • 2,5 tsk bakpulver
  • 1 dl socker
  • 1 tsk malen kardemumma
  • 100 gram smör
  • 1 ägg
  • 2 dl mjölk
Garnering:
  • 1 ägg
  • pärlsocker
 
 
  1. Blanda samman mjöl, bakpulver, socker och kardemumma.
  2. Finfördela smöret i bunken och tillsätt ägget och mjölken. Arbeta snabbt samman degen, gärna med hjälp av en matberedare eller assistent.
  3. Klicka ut degen i bullformar.
  4. Pensla med uppvispat ägg och strö över pärlsocker.
  5. Grädda på 225 grader i ca 10 minuter.
 
Låt bullarna svalna något innan servering. 
 
 
Hastbullarna, även kallade kaffebullar, blir som en kombiantion av en kanelbulle och en muffins kan man säga. Oavsett vad man vill jämföra den med så är det i alla fall barnsligt god till eftermiddagsfikat! Mums! 
 
#1 - - Mikael Bodin:

Tack för ett super gott recept..
Vart super till kaffet :)

Svar: Varsågod, roligt att höra! :-)
Jessica Fransson

#2 - - Sara på Vardag.nu:

Hastbullar bakade alltid mamma när morfar skulle komma på besök, han älskade hastbullar... Kardemumma är alltid gott, mycket ska det vara!

#3 - - Natalie :

Halloj,

Är sugen på att baka dessa bullar MEN jag är åt andra hållet och gillar inte kardemumma... tror du att jag kan ta lite kanel istället?


Svar: Självklart kan du göra det Natalie! Då smakar de ju mer som vanliga kanelbullar istället! :-) Kör på!
Jessica Fransson

#4 - - Michaela:

Jättegoda och ett enkelt recept, jag ville testa något nytt och hade i lite pepparkakskryddor i och det blev super!

Svar: Ja, vilken bra idé, låter super! :-)
Jessica Fransson