Powered by Jasper Roberts - Blog

Knäckig äppelpaj

Godmorgon!
Dag två på raken som jag är ledig, det är såå skönt!! Igår var vi ju hemma hos mamma och hälsade på, och som ni som följer mig på Instagram redan sett så bjöds det på både god mat och god fika. Mamma gjorde äppelpaj till fika och mina älskade morföräldrar kom ner och fikade tillsammans med oss. Mys!
Äpplen är ju perfekt att baka med denna årstiden verkligen när alla äppelträden är överfulla. Nu har jag tyvärr inga egna äppleträd så jag får snällt köpa mina äpplen i affären, men det går ju bra det med. Ibland får jag dessutom påsar fulla med äpplen av vänner, så för många äppelrecept, det kan man inte ha!
Så här gjorde mamma sin paj igår, med lite hjälp av min dotter som älskar hjälpa till när det ska bakas.

Knäckig äpplepaj




1 pajform - ca 6-8 portioner
  • ca 6 stora syrliga äpplen
  • 3 dl vetemjöl
  • 2 dl socker eller strösötning
  • ca 100 gram smör eller margarin
  1. Skala och kärna ur äpplena. Skiva dem ganska tunt och lägg ner dem i en pajform - det ska vara mycket äpplen, nästan så de knappt får plats!
  2. Blanda samman mjöl och socker och strö ut blandningen över äpplena. 
  3. Hyvla smöret och lägg i tunna skivor över hela pajen, så det täcker helt.
  4. Grädda i ugnen på 200 grader i ca 25-30 minuter, tills den får fin färg och ytan blir lite knäckig.

Godast att servera tillsammans med lite vaniljsås eller vaniljglass. Eller varför inte lite Kesella Vanilj?