Powered by Jasper Roberts - Blog

Isterbandsgratäng

Hej hej!
 
Kväll igen... Redan! Denna dagen har susat förbi mig verkligen! Jag har bokstavligen dessutom ägnat precis hela dagen och mat och bak! Jobbdag först där jag bakade pizzor, kycklingpizzor närmare bestämt, med bl.a. banan och curry på - mums! Vill ni se bild? Kika in på @vardagsmatalajess på Instagram vet jag!
 
Efter jobbet blev det en vända till affären för att inhandla lite mat och sen for jag och barnen hem för att ta tag i pumporna vi haft stående i över två veckor nu. Imorgon är det ju äntligen Halloween, som barnen längtat efter länge nu! Vi är väl egentligen inga Halloween-firare så, men en varsin pumpalykta har barnen i alla fall fått nu. För dem av er som inte vet det så tar det sin lilla tid att gröpa ur en pumpa... Ännu längre tid att gröpa ur två bamsepumpor! Jag spenderade större delen av eftermiddagen åt denna uppgift och var ganska trött på det till slut om jag ska vara ärlig! Nu har dock barnen en varsin Jack O' Lantern som står ute på trappen och lyser fint, och de kunde nog inte varit nöjdare!
 
När Projekt Pumpalyktor var avklarat gav jag mig på en Halloweenkaka! En riktigt god kladdig chokladkaka med Halloweendekoration står just nu i mitt kök och väntar på att avnjutas till fika imorgon. Håll utkik imorgon förmiddag här på bloggen för då dyker receptet på den upp! 
 
Tills dess tänkte jag dock att vi kör ett middagstips! Ett gratängtips, ett allt-i-ett-tips, ett jättebra tips på vardagsmat! Denna gratängen fungerar ungefär som en upp-och-ned-vänd Shephard's Pie - potatismos i botten och fyllning på toppen. Testa!
 

Isterbandsgratäng

 
4-6 portioner
 
Potatismos:
  • ca 1 kg mjölig potatis
  • ca 1 dl mjölk
  • ca 2 msk flytande margarin
  • salt och peppar
 
  1. Koka potatisen i lättsaltat vatten. Vispa den avrunna potatisen tillsammans med mjölken och margarinet till ett fluffigt mos. Smaka av med salt och peppar.
 
Isterbandstopping:
 
  • ca 15 cm purjolök
  • 1 röd paprika
  • 2 vitlöksklyftor
  • 400 gram isterband
  • ca 2 dl riven ost
 
  1. Finhacka purjolöken och paprikan och slanta korven.
  2. Fräs lök och paprika tillsammans med pressade vitlöksklyftor tills paprikan börjar mjukna.
  3. Tillsätt korven och stek den så den blir varm, smaka av med salt och peppar.
  4. Lägg potatismoset i botten på en ugnssäker form och lägg isterbandsröran ovanpå moset. Toppa med den rivna osten.
  5. Gratinera i ugnen på 200 grader i ca 15-20 minuter tills osten smält och fått fin färg.
 
Servera tillsammans med en god sallad.
 
 
Tips!
Byt gärna ut isterbanden mot en annan korvsort. Vad sägs om att prova en kyddstark korv exempelvis, för en lite hetare maträtt!