Powered by Jasper Roberts - Blog

Dillkött

Hej söndagsläsare!
 
Söndag redan ja... Hoppas ni haft en bra helg?
 
Söndagar är ju nästan till för långkok, eller vad säger ni? Man får ju passa på när tiden finns tycker jag, och just denna söndagen tycker jag att ni ska lägga ner extra enegi på matlagningen och servera em riktigt klassisk svensk husmanskost till middag - dillkött!
Ja, det är lite omständigt, och det innebär en ganska lång ingredienslista, jag vet. Trots omstädnigheten och den långa ingredienslistan är det ju dock verkligen värt det! Håller ni inte med? Jo, jag menar väl det!
 
Kom igen! Damma nu av stekgrytan och plocka fram dillen ur gömmorna! Nu kör vi!
 

Dillkött

 
4 portioner
 
  • 500 gram grytbitar av nöt
  • ca 5 dl vatten
  • 1 tsk salt 
  • 1 gul lök
  • 5 hela svartpepparkorn
  • 1 lagerblad

  • 4 dl vatten
  • 1 köttbuljongtärning
  • 2 msk vetemjöl
  • 1 äggulor
  • 1 dl matlagningsgrädde
  • 1 tsk ättikssprit 
  • 1 tsk strösocker
  • salt och malen vitpeppar
  • 0,5 dill
 
 
  1. Lägg grytbitarna i en stekgryta, häll vattnet över så det täcker. Koka upp, skumma av och tillsätt salt, klyftad lök och kryddor.
  2. Sjud köttet under lock cirka 1 timme. Sila sedan av buljongen och ta upp köttet.
  3. Häll vatten och smulad buljongtärning i stekgrytan. Koka upp och red med mjöl utrört i lite vatten. Sjud såsen i minst 5 minuter.
  4. Ta bort grytan från plattan och vispa ner äggula och matlagningsgräddegrädde. Tillsätt ättiksspriten, dillen och sockret. Smaka av med salt och peppar.
  5. Lägg ner köttet i såsen och låt koka ihop i ca 10 minuter.
 
Servera tillsammans med kokt potatis eller potatismos och grönsaker.
 
 
Vi hörs och ses mina vänner. Smaklig måltid och ha en fortsatt trevlig söndagseftermiddag!