Linfröfrallor
Hej och hå denna fina fredagseftermiddag!
Jo, det har minsann blivit riktigt fint väder här i Växjö under dagen och just nu känns det som sommar igen. Passa på att njuta med andra ord! Jag är precis hemkommen... Efter jobbet körde jag och barnen till affären för att handla och sen när vi körde hem och passerade fiket bestämde vi oss för att stanna till. En kaffe och en halv (orkade inte mer) Budapestbakelse med jordgubbar - ni läser rätt: jag syndade och GOTT var det - senare så är vi nu hemma igen.
Egentligen hade jag planerat göra fisk ikväll, men jag är helt slutkörd från denna jobbveckan verkligen, så det blir något mycket enklare istället - min tonfiskpizza. Snabbt enkelt, och med minimal inblandning från min sida med tanke på att jag köpte en färdig deg i affären denna gången. Jobbveckan tar minst sagt ut sin rätt och jag vill bara halvdö i soffan just nu.
Nu får det dock vara nog med gnäll från min sida för denna gången. ;-) Jag tänkte nämligen att jag skulle gå vidare och ge er ett brödrecept innan jag dör soffdöden. Förra veckan när vi åt ärtsoppa så bakade jag även ett gäng linfröfrallor att ha till. Ett recept jag fått av en arbetskollega faktiskt som det blir riktigt goda och saftiga frallor av. Perfekt att ha som tillbehör till soppa, eller som huvudattraktion till helgfrukosten.
Linfröfrallor
ca 25-30 frallor
- 7 dl vatten
- 1 dl krossade linfrö
- 2 dl havregryn
- 75 gram torrjäst
- 0,5 dl neutral olja
- 1 msk salt
- 0,5 dl sirap
- 7 dl vetemjöl
- 5 dl fint rågmjöl
- Blanda samman linfrön och havregryn och häll på vatten. Låt svälla i ca 10-15 minuter. (OBS! Se till att vattnets temperatur är över 40 grader då det måste vara 40 grader varmt för att aktivera torrjästen senare - tänk på att det svalnar under svällningstiden så ta gärna ännu varmare när det hälls upp)
- Blanda ner olja, salt, sirap, torrjäst och mjöl i den varma degvätskan. Arbeta samman till en deg.
- Låt degen jäsa till dubbel storlek i ca en timme.
- Forma degen till frallor och lägg dem på en bakplåtspappersklädd plåt. Låt jäsa ytterligare en timme under bakduk.
- Penlsa frallorna med lite uppvispat ägg och grädda dem sen i ugnen på 250 grader i ca 8-12 minuter beroende på hur stora du gjort dem.
Servera dem sedan gärna till en skål med soppa, eller till frukost tillsammans med goda proteinrika pålägg!
Tips!
Har du en stektemometer så kan man lätt kolla när frallorna är precis lagom färdiga. Innertemperaturen ska då ligga runt 92 grader Celsius.
Hej Jessica! Fick tips om din blogg på forumet för viktopererade. Jag måste säga att det glädjer mig att man som viktopererad verkar kunna äta det mesta. Jag är en 3 dagar gammal sleeveopererad kvinna( annars precis fyllda 40) som fortfarande ligger på sjukhuset med dropp men som drömmer om att kunna äta lite vanlig soppa. Kunde du genast äta tomatsoppa, broccolisoppa, ärtsoppa som ju också för en vanlig mage kan vara lite mastigt?