Powered by Jasper Roberts - Blog

Julgodis - Mormors Nougatrutor

God lillördagskväll allihopa!
 
Hur har veckan varit hittills? Bra hoppas jag?
Själv har jag haft fullt upp verkligen! Igår var det extrainstatt möte på jobbet, så arbetsdagen blev längre än vanligt. När jag väl kom hem sen så tänkte att jag skulle lägga upp detta inlägget, men då var det dags för middagslagning och sen så kom jag på att jag var tvungen att börja med julklappsinslagningen för att inte behöva sitta med alla klapparna dagen innan julafton. Rätt vad det var var klockan över midnatt och ändå var inte alla klapparna inslagna. Nåja, ibland blir det inte alltid som man tänkt sig...
 
Nu har jag i alla fall precis kommit in från en kvälls-power walk. Ingen superlång, men allt är ju bättre än inget och jag måste verkligen komma igång med att röra på mig lite mer. Jag ska erkänna att jag är lika pinsamt dålig på det nu som jag var innan operationen... Jag är ju dock medveten om min egen lathet, och försöker verkligen bli bättre på det! Små steg i rätt riktning!
 
Nåväl, till receptet! 
 
Nu är det mindre än en vecka kvar till julafton redan! Det kommer ätas en massa god mat, fikas en massa god fika och säkerligen ätas alldeles för mycket julgodis, ungefär i vanlig ordning med andra ord. Laga mat och baka i all ära, men just godis är något jag mer eller mindre aldrig gör, inte ens julgodis, dvs med ett undantag! 
Dessa små chokladiga nougatrutorna är jag uppväxt med, och det är liksom inte riktigt jul utan dem helt enkelt. Mamma gjorde alltid dem varje jul när jag bodde hemma och de stod alltid i en liten glasskål med lock på ett runt litet bord med röd julduk i december. Min mormor har också alltid dessa hemma varje jul, fortfarande, och jag vet att mamma fått receptet från mormor, och nu har jag det och för jultraditionen vidare.
 

Mormors nougatrutor

 
30-50 stycken
 
  • 3 dl socker
  • 1,5 msk smör
  • 2 dl vispgrädde
  • 1 msk vaniljsocker
  • 2 msk kakao
 
  1. Blanda samman alla ingredienserna i en tjockbottnad kastrull.
  2. Koka upp och låt puttra sakta tills smeten delar/skär sig.
  3. Häll ut smeten på ett bakplåtspapper och låt den halvt stelna.
  4. Skär upp i bitar och lossa bitarna lätt från pappret och varandra.
  5. Låt stelna helt.
 
Lägg upp i en skål och ställ fram till julkaffet!
 
 
Det här är, som synes, inget nyttigt recpet direkt, men beroende på hur små man gör bitarna behöver det inte vara riktigt så syndigt farligt som det låter. Dvs om man kan hålla fingrarna borta från att hitta godisskålen om och om igen... ;-)