Powered by Jasper Roberts - Blog

Kanel- och äppelrutor

Godkväll, godkväll!
 
Fredag kväll - vad har ni för er idag? Själv är jag ganska nyligen hemkommen från jobbet, och när jag kom hem stod det en pizza och väntade på mig i kylskåpet. Sambon och barnen hade varit och ätit i "pizzahuset", som min son kallar det, och på vägen hem hade de varit inom affären och köpt en varsin godispåse också inför morgondagen. Ja, och så hade de tagit hem en pizza till mig med, en calzone.
Jag orkar äta ungefär en fjärdedels calzone med lite pizzasallad till, och sen tar det tvärt stopp! Magen säger ifrån och jag är minst sagt proppmätt! Förr hade jag lätt ätit en hel pizza och gärna lite till. Det är så skönt att bli mätt på det lilla numera verkligen! Jag äter inte pizza jätteofta längre, inte sen operationen, men det händer då och då, och då är det så klart lite extra gott! Lite sådär extra lyxigt liksom, fredagslyx i detta fallet.
 
På tal om lyx och sådant jag inte äter lika ofta som innan länge - kakor. Jag har väl iofs aldrig varit ett kakmonster, men numera är jag det ännu mindre. Jag älskar ju dock att baka och gör det både gärna och ofta, vilket sambon och barnen uppskattar, och sen passar jag ju på att baka på jobbet minsta lilla chans som ges. Jag får med andra ord utlopp för mina bakbegär trots allt. För någon vecka eller två sen bakade jag en äppelkaka i långpanna på jobbet. Långpannekakor är ju verkligen perfekt när man ska baka till många, och om man inte har hela dagen på sig att spendera i köket. Just denna långpannekakan bakar jag ofta för den blir så saftig och god att det knappt är sant. Smaksättningen varierar jag utefter vad jag är sugen på eller har till hands, denna gången fanns det riktigt goda äpplen på jobbet, så då passade jag på att använda dem. 
 

Kanel- och äppelrutor

 
1 långpanna
 
  • 3 dl socker/sötningsmedel
  • 75 gram margarin eller smör
  • 5 äggulor
  • 6 dl vetemjöl
  • 3 tsk bakpulver
  • 1,5 msk vaniljsocker/ca 1,5 tsk vaniljpulver
  • 2 msk kanel
  • 2,5 dl mjölk
  • 4-5 gröna, syrliga äpplen
 
 
  1. Vispa samman socker och margarin. Tillsätt äggulorna.
  2. Blanda de torra ingredienserna och blanda ner tillsammans med mjölk och vatten. 
  3. Smöra och bröa en långpanna och bred sedan ut sockerkakssmeten i långpannan. 
  4. Skala och skiva äpplen och placera ut dem på sockerkakssmeten.
  5. Grädda i nedre delen av ugnen på 200 grader i ca 15 minuter.
 
 
När kakan svalnat är det bara att skära upp den i små mumsbitar, och sen njuta av dem tillsammans med en kopp rykande hett kaffe! Perfekt kaka att baka nu i höst när alla goda hästäpplen mognar!
 
Hoppas ni får en fortsatt trevlig fredagskväll!

#1 - - Fredrik:

Det står i receptet att man ska ha vatten i smeten, men hur mycket??

Svar: Vattnet har smugit in i beskrivningen av misstag. ;-) Inget vatten behövs!
Jessica Fransson

#2 - - Anonym:

Hej. Det ska tydligen vara vatten i äppelrutorna, men hur mycket??
Mvh Fredrik

Svar: Vattnet har smugit in i beskrivningen av misstag. ;-) Inget vatten behövs!
Jessica Fransson